Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує прийняти в цілому законопроект щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
06 липня 2021, 11:32

Засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування відбулося у форматі відеоконференції.

Комітет розглянув у повторному другому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)» (№ 2351),

Проектом пропонується внести зміни до ряду кодексів та законів, якими, зокрема: надаються нові термінологічні визначення («каліцтво тварини», «тілесне ушкодження тварини» тощо); уточнюється перелік вимог щодо утримання домашніх тварин, поводження з ними; правила поводження з тваринами доповнюються положеннями, що виключають жорстокість при поводженні з тваринами у сільському господарстві, скотарстві, рибному господарстві; визначаються повноваження органів місцевого самоврядування та засади юридичної відповідальності у відповідній сфері.

У проекті також пропонується заборонити добування (придбання) диких тварин, види яких зазначені у додатку II Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі.

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект в цілому як Закон з урахуванням поправок і пропозицій, підтриманих Комітетом під час його розгляду.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження у розважальній діяльності» (№5409).

Законопроектом пропонується надати визначення термінів: «контактний звіринець», «центри реабілітації диких тварин», «видовищний захід», «цирк» і встановити заборону на використання тварин у цирках, діяльність контактних звіринців з дикими тваринами та використання диких тварин у видовищних заходах, що передбачають демонстрацію здатності їх до дресури тощо.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Розглянувши законопроект «Про внесення змін до Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» щодо порушення встановленого режиму зон санітарної охорони водних об’єктів» (№ 5594), Комітет прийняв рішення щодо направлення його на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи.

Також під час засідання Комітет схвалив рекомендації виїзного засідання до Івано-Франківської області на тему: "Збереження та раціональне використання лісових ресурсів України. Звіт Голови Державного агентства лісових ресурсів України. Попередження та подолання техногенних катастроф на прикладі Калуського гірничо-промислового комплексу. Ризики затоплення в контексті впровадження Директиви 2007/60/ЄС (Протипаводкова директива)".

Ухвалено рішення направити рекомендації виїзного засідання до Кабінету Міністрів України та відповідних центральних органів виконавчої влади.

Народні депутати схвалили рекомендації комітетських слухань на теми: "Розвиток законодавчих засад екологічного страхування в Україні" і "Розподіл та використання екологічного податку в Україні: сучасний стан та пріоритетні напрями реформування". Рекомендації будуть спрямовані до відповідних центральних органів виконавчої влади.

Окрім цього, Комітет прийняв рішення про створення робочої групи з напрацювання законопроекту "Про збирання, заготівлю та утилізацію зношених шин". Головою робочої групи призначено голову підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Ігоря Кривошеєва, який має сформувати її склад та до кінця жовтня 2021 року проінформувати Комітет про результати діяльності.