Крокування жінок на підборах під час параду до Дня Незалежності – паплюжить ідею рівних прав і можливостей чоловіків та жінок у війську, - Олена Кондратюк

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 липня 2021, 12:30


Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк разом з Міжфракційним депутатським об’єднанням «Рівні можливості» вимагають у Міністра оборони України скасувати рішення про крокування жінок-військових у взутті на підборах під час параду до Дня Незалежності України.

Виступаючи з трибуни Верховної Ради, Заступниця Голови Парламенту нагадала, що нещодавно відзначалася 25-річниця прийняття Конституції України.

«Наш Основний закон – це передусім про права людей, гідність, повагу та рівність жінок і чоловіків. Стаття 24 Конституції чітко говорить про рівні права і можливості чоловіків та жінок. Ми з повагою ставимося і дуже багато говорили про повагу до української армії. І ми знаємо та розуміємо, що і в Збройних силах мають з повагою ставитися до жінок-військових», - зазначила Олена Кондратюк.

Вона нагадала, що суспільство, Парламент і МФО «Рівні можливості» дуже довго разом йшли до забезпечення рівних прав і можливостей жінок-військових. Завдяки цим зусиллям було знято чимало абсурдних обмежень щодо проходження жінками військової служби та здобуття військової освіти. Зокрема, сьогодні у Збройних силах України проходить військову службу понад 31 тисяча жінок, з них понад чотири тисячі є офіцерками. Статус учасниць бойових дій отримали понад 13 500 жінок.

«У порівнянні з 2014 роком кількість жінок у війську збільшилася в рази. Дуже багато жінок надихнулися після цих змін іти та служити у нашому війську. І як же можна спаплюжити цю просту ідею натхнення? Це провести військовий парад до 30-ї річниці Незалежності України, де наші жінки-військові повинні крокувати на підборах. Цей «лютий треш» ми побачили на сайті Міністерства оборони. Це так Міністр оборони наближає нашу армію до стандартів НАТО?», – обурилася Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради озвучила вимоги МФО «Рівні можливості» до Міністерства оборони:

- провести службове розслідування та доповісти суспільству, хто прийняв таке рішення;

- відзвітуватися щодо суми коштів, які було витрачено на закупівлю цього взуття з наших податків, та хто понесе за це матеріальну відповідальність;

 - публічно вибачитись за таке приниження жінок перед своєю армією та ветеранками, які зі зброєю в руках захищали і продовжують боронити незалежність і суверенітет України.

«Звертаюся до жінок-міністерок в Уряді доєднатися до цих вимог і солідаризуватися з нами. Засоби масової інформації, будь ласка, також висвітлюйте це питання і не дайте цьому «трешу» пройти», – наголосила Олена Кондратюк.