У Верховній Раді відбувся фінальний захід Програми РАДА

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 червня 2021, 15:28


Фінальний захід Програми «РАДА: відповідальне, підзвітне, демократичне парламентське представництво» відбувся 24 червня у Парламенті.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков від імені Парламенту та народних депутатів подякував представникам Програми за співпрацю та надання постійної підтримки Верховній Раді.

«Починаючи з 2013 року було зроблено дуже багато. Особливо, ця допомога була критично важливою у важкі часи пандемії. Реалізовані проекти будуть йти на користь українському Парламенту та розвитку українського парламентаризму загалом. Влада повинна бути прозорою та відкритою, ми обрали цей шлях і будемо ним йти. Сподіваюсь, і надалі зможемо ефективно та якісно разом працювати. Адже питання роботи Парламенту – це питання стабільності», - зазначив Дмитро Разумков.

Він додав, що це допоможе зробити Україну конкурентоспроможною у всіх напрямах.

Під час заходу учасники обговорили підсумки реалізації Програми РАДА, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), виконується Фондом Східна Європа та реалізується на підставі Меморандуму між Апаратом Верховної Ради та Фондом Східна Європа щодо співпраці з провадження проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво (РАДА)».

Зокрема, питання реалізації електронних сервісів, налагодження діалогу з виборцями, залучення громадян до законодавчого процесу, просвітництва, реалізації проектів «Модельний округ» і «Модельний Комітет», контрольної функції Парламенту, тренінгового компоненту, Інформаційно-дослідницького центру, роботи Освітнього центру Верховної Ради, створення дослідницької служби тощо.

Заступниця Директора Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні та Білорусі Сюзан К. Кутор подякувала керівництву Парламенту за спільну діяльність.

«Ми мали за мету підтримати та підвищити ефективність парламентської роботи. Зокрема, шляхом залучення громадян через центр громадянської просвіти, підтримали нові моделі комунікації народних депутатів з виборцями. Сподіваємось що незабаром буде запущено роботу дослідницької служби», - зазначила Сюзан К. Кутор.

Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях вручив подяки керівництву Верховної Ради та зазначив, що Фонд 7 років допомагав Парламенту, на цей час відбулися суттєві трансформації та драматичні події в історії держави.

Тему відкритості та просвітництва порушила Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк: «Хотілося б, щоб роль Парламенту звучала голосно. Адже Україна – це парламентсько-президентська республіка. Символічно, що ми підсумовуємо роботу Програми напередодні відзначення 25-ї річниці Конституції України. Надзвичайно важливо, щоб кожен громадянин знав свої права та обов’язки. Цьому сприятиме реалізація проекту «Відкрита Рада», - зазначила Олена Кондратюк.

В.о. керівника Апарату Верховної Ради Михайло Теплюк подякував за постійну допомогу Апарату та комітетам.

«Співпраця у різних напрямах стала корисною та ефективною. Підсумовуючи роботу, можна сказати, що плани реалізовано сповна. Усі заходи були орієнтовані на те, щоб Парламент ставав кращим. Мова йде про підвищення кваліфікації і навчання працівників Апарату та секретаріатів комітетів; надання допомоги народним депутатам у посиленні діалогу з виборцями тощо», - сказав Михайло Теплюк. За його словами, влада повинна бути ближчою та зрозумілою для громадян.

Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко розповів про реалізацію ініціативи «Модельний комітет» та про функціональний аудит комітетів.

Керівник Управління комп’ютеризованих систем Апарату Верховної Ради Олексій Сидоренко акцентував увагу на запровадженні сучасних електронних інструментів роботи Парламенту через пандемію. Зокрема, проведення онлайн засідань комітетів, роботу Порталу громадського обговорення законопроектів тощо.

Довідково:

Програма USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Мета Програми: сприяти становленню відповідального, підзвітного і демократичного представницького органу – Парламенту України.

Термін реалізації: листопад 2013 року – червень 2021 року.

Пріоритетні завдання: надати допомогу народним депутатам у налагодженні ефективної системи співпраці з виборцями і підвищення якості виконання їх представницьких повноважень; залучити громадян до законодавчого процесу шляхом впровадження ефективних засобів комунікації; розширити участь громадян у моніторингу роботи єдиного законодавчого органу держави; посилити ефективність незалежного парламентського контролю за виконавчою владою тощо.