Комітет з питань молоді і спорту рекомендує Верховній Раді повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи законопроект про внесення змін до ст. 110 і 111 Сімейного кодексу

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 червня 2021, 13:22

 
Комітет з питань молоді і спорту рекомендував Верховній Раді України повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи проект Закону про внесення змін до статті 110 та 111 Сімейного кодексу України, № 5492.

Законопроектом пропонується виключити частини другу-четверту статті 110 Сімейного кодексу України, що регулюють питання неможливості пред’явлення позову про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, а також доповнити статтю 111 Сімейного кодексу України частиною другою: «У випадку коли причиною розірвання шлюбу є ознаки вчинення домашнього насильства, незалежно від результатів розгляду цивільних, кримінальних чи адміністративних справ щодо домашнього насильства, заходи, передбачені частиною першою цієї статті, судом не застосовуються».

Члени Комітету підтримують запропоновані зміни до статті 111 Сімейного кодексу України та вважають за необхідне коригування норми статті 110 Сімейного кодексу України щодо безумовної заборони пред’явлення позову про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, та надання одному із подружжя права подавати відповідний позов у випадках здійснення домашнього насильства. Водночас, члени Комітету погодилися з позицією автора Сімейного кодексу України, народного депутата України ІІІ скликання, професора Зорислави Ромовської, що законодавча норма щодо неможливості пред’явлення позову про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини спрямована як на захист права дитини на сім'ю, так і на захист жінки.

Члени Комітету також наголосили на тому, що саме період першої вагітності та перші місяці життя новонародженої дитини є складним випробування для подружжя, і спрощення процедури розірвання шлюбу призведе до більшої кількості розлучень та неповних сімей.

Таким чином, на думку членів Комітету, законопроект потребує суттєвого доопрацювання, а саме при збереженні заборони на подання позову про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, необхідно передбачити розширення переліку випадків, за яких дозволяється подавати відповідний позов.