28 червня на площі Конституції виступить Kyiv Symphony Orchestra

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 червня 2021, 11:05


28 червня о 20.00 відбудеться концерт класичної музики «Симфонічне приношення» у виконанні Kyiv Symphony Orchestra, присвячений 25-й річниці прийняття Конституції України.

Концерт буде проведено на площі Конституції перед будинком Верховної Ради України.

Під час концерту пролунають шедеври світової класики та українські музичні скарби з непересічною історією та важливим значенням для становлення української музики.

Унікальний музичний вечір відкриє знаменитий білоруський диригент Віталій Алексейонок, який працює у Німеччині, симфонічною поемою «Мазепа» Ференца Ліста. Він виступить у сорочці українського дизайнера, спеціально виготовленій до події. Віталій Алексейонок - диригент і художній керівник оркестру Мюнхенського університету та новий арт-директор одного з українських музичних фестивалів.

Далі у виконанні головного диригента Kyiv Symphony Orchestra Луїджі Ґаджеро (Італія) пролунають найдавніші зразки українського симфонізму - Симфонія до мажор (перша українська симфонія) Максима Березовського та увертюра до опери «Сокіл» Дмитра Бортнянського.

Симфонія до мажор (перша українська симфонія) Максима Березовського тривалий час була не відомою, її відкрили лише у XXI столітті. «Вона важлива тим, що доводить: українська професійна музика бере свій початок не від Миколи Лисенка, а набагато раніше», - розповіла художній керівник оркестру Люба Морозова.

Під час концерту прозвучать два твори з XX століття - Концерт для фортепіано з оркестром №2 (перша редакція) Левка Ревуцького та «Гуцульський триптих» Мирослава Скорика.

Композитор Левко Ревуцький написав цей твір у 30-ті роки минулого століття, але його було спалено в роки Другої світової війни. Вже у 50-ті роки він відновив Концерт по пам’яті, але запропонував більш компромісну редакцію. Випадково один екземпляр партитури було вивезено за кордон. Лише у XXI ст. він повернувся до України. На концерті пролунає саме перша довоєнна редакція твору.

Цей Концерт Ревуцького виконуватиме молода піаністка з Донецька Діна Писаренко, яка виїхала з міста 2015 року.

Також прозвучить «Гуцульський триптих» Мирослава Скорика. Ця музика відома багатьом завдяки фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Головний диригент Луїджі Ґаджеро запропонував альтернативну редакцію твору. На одній з репетицій Мирослав Скорик її підтримав.

 

Директор оркестру: Олександр Зайцев;

Головний диригент: Луїджі Ґаджеро (Італія);

Диригент: Віталій Алексейонок (Білорусь);

Фортепіано: Діна Писаренко (Україна);

Художній керівник оркестру: Люба Морозова.

 

Довідково:

Kyiv Symphony Orchestra – державний колектив з 40-річною історією, що наразі переживає революційне оновлення. Рідкісний сплав української чуттєвої музичності та західного аналітичного ставлення до тексту народився з союзу оркестру з італійським дириґентом Луїджі Ґаджеро, який працює з колективом понад два роки.

Місія колективу бути культурними амбасадорами України у світі. Оркестр – перший український колектив у шістдесятирічній історії найбільшої німецької концертної аґенції KD Schmid, який потрапив до її каталогу та ексклюзивно представлений в Європі на одному рівні з London Symphony Orchestra, Boston Symphony Orchestra, BBC Philarmonic та іншими флагманами світового симфонічного мистецтва.

Оркестр виконує музику від композиторів XVI століття до наймолодшого покоління сучасних композиторів. Колектив також дбає про збереження та пропаганду українських музичних скарбів.