Комітет з питань освіти, науки та інновацій заслухав інформацію за фактом фальсифікації інтегрованого іспиту "Крок"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 червня 2021, 09:30

На засіданні Комітету з питань освіти, науки та інновацій народні депутати розглянули питання щодо факту фальсифікації складання інтегрованого іспиту «Крок» та посилення контролю за проведенням іспитів у тестовому форматі.

Голова Комітету Сергій Бабак повідомив, що в Ужгородському національному університеті було зафіксовано факт, коли іспит намагалися скласти особи, які не мали права це робити і прагнули це зробити за підробленими документами. За його словами, наразі цією ситуацією займаються правоохоронні органи та, вочевидь, це може бути не єдиним фактом.

«Наша задача - створити настільки суворе покарання, що радикально зменшило б кількість таких спроб і ризик втрати був набагато більшим недоброчесної вигоди. Для цього в Комітеті вже були розроблені декілька законопроектів про посилення відповідальності за академічну недоброчесність і шахрайство. Тож матимемо стимул доопрацювати їх, враховуючи нові обставини, і винести на розгляд Верховної Ради. Крім того, потрібно забезпечити невідворотність покарання», - зазначив Голова Комітету Сергій Бабак.

Народні депутати заслухали представників Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я, Державної міграційної служби з порушеного питання.

Директор Центру тестування при Міністерстві охорони здоров’я Леся Олійник зазначила, що «на жаль принципи доброчесності, не стали аксіомою життя». Вперше з цією проблемою зіштовхнулися ще в 2019 році, але результатів розслідування досі немає. «Тоді за 33-ма підробленими паспортами іспит намагалися скласти іноземні здобувачі у приватному виші», - додала вона.

Заступниця Міністра охорони здоров’я Ірина Микичак повідомила, що відомство не буде знижувати прохідного балу та планує посилювати інституційну спроможність Центру тестування.

Про ситуацію в Ужгородському національному університеті повідомив ректор навчального закладу Володимир Смоланка: «Наразі розпочали службове розслідування та тісно співпрацюємо з правоохоронними органами. Уже анульовано 24 результати у зв’язку з порушенням правил проведення іспиту, відсторонено від виконання обов’язків уповноважених осіб. За результатами розслідування, студенти будуть відраховані, а в разі доведення вини викладачів, вони будуть звільнені з посад», - повідомив ректор

За результатами обговорення Комітет ухвалив рішення доопрацювати положення законопроекту «Про академічну доброчесність», передбачивши положення, спрямовані на врегулювання питання щодо відповідальності за залучення підставних осіб для складання єдиного державного кваліфікаційного іспиту, а також інших проявів академічної недоброчесності під час проведення атестації тощо.

Довідково:

Іспит «Крок» - стандартизований тест із фундаментальних і клінічних дисциплін, що перевіряє досягнення компетентностей здобувачів вищої освіти за спеціальностями  галузі знань «22 Охорона здоров’я». Цей іспит розробляється і проводиться державною організацією «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки «Медицина» і «Фармація» при Міністерстві охорони здоров’я».