Комітет з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській обл. та АР Крим, м. Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендує прийняти за основу та в цілому проект Закону про корінні народи України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 червня 2021, 17:00

Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин провів 16 червня своє засідання у форматі відеоконференції.

Учасники засідання розглянули проект Закону про корінні народи України", № 5506, поданий Президентом України та визначений ним як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою України. Проект акта підготовлено на виконання пункту 26 підрозділу 3.3. Мир і діалог Розділу 3. Реінтеграція тимчасово окупованих територій Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2021 рік, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 2 лютого 2021 року № 1165-IX. Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, метою проекту є визначення правового статусу корінних народів України та встановлення правових гарантій на повне володіння всіма правами людини і основоположними свободами осіб, що належать до корінних народів України, що встановлені нормами міжнародного права, а також передбачені в Конституції та законах України.

За результатами обговорення народні депутати ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України включити проект Закону № 5506, поданий Президентом України, до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за наслідками розгляду у першому читанні прийняти його за основу та в цілому як Закон з урахуванням пропозицій Комітету.

Під час засідання було розглянуто проект Закону про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» щодо тимчасових підстав незастосування заходів адміністративного впливу за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї, № 5478. Прийняття зазначеного законопроекту дасть змогу установити додаткові гарантії з боку держави щодо дотримання прав та свобод громадян України, які, зважаючи на незалежні від їх волі обставини, змушені порушувати законодавство України в частині порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї. За наслідками обговорення члени Комітету рекомендували Верховній Раді прийняти законопроект № 5478 за основу і в цілому з урахуванням пропозицій Комітету.

Також на засідання було розглянуто проект Закону про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні, № 5463. Комітет рекомендує зазначений проект за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу. Проект Закону про свободу пересування, вільний вибір місця проживання та доступ до електронних послуг з реєстрації місця проживання в Україні, № 5463-1, рекомендовано за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Учасники засідання також рекомендують парламенту за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону про внесення зміни до статті 7 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" щодо щомісячної адресної допомоги, № 2297.

У висновку, наданому головному Комітету рекомендовано проект  Закону України про внесення зміни до статті 95 Закону України "Про Національну поліцію", № 5417, поданий Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Крім цього, народні депутати України розглянули питання:

про звернення народних депутатів України до Ради національної безпеки і оборони України з проханням виключити із списку фізичних осіб, до яких  застосовуються обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Рішення РНБО України від 14 травня 2021 року, введеного в дію Указом Президента України № 203/2021 від 21.05. 2021 року, окремих фізичних осіб;

про позицію Уповноваженого Верховної Ради України щодо Бюджетної декларації на 2022 – 2024 роки, схваленої Кабінетом Міністрів України 31 травня 2021 р.

У засіданні взяли участь: народні депутати України Д. Лубінець, М. Ткаченко, Р. Горбенко, Н. Яковлєва, Р. Умєров, М. Джемілєв, О. Копиленко, О. Кузнєцов, Т. Тарасенко, А. Чийгоз, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Л. Денісова, представники органів державної влади, громадськості та правозахисники.