Пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 червня 2021, 15:01

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про входження народного депутата Василя Вірастюка до складу депутатської фракції «Слуга народу».

Народні депутати продовжили розглядати правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, №4107.

Після закінчення всіх правок порівняльної таблиці частина правок було поставлено на голосування на підтвердження. На цьому наполягали автори правок.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Народні депутати після закінчення короткої перерви продовжили розглядати правки, які ставляться на голосування на підтвердження.

За результатами голосування всі поставлені на голосування правки на підтвердження були підтримані.

302 голосами «за» проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, №4107, прийнято у другому читанні і в цілому.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Ярослав Юрчишин.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо статусу національного та ефективного управління закладами освіти і державним майном №4486.

Після розгляду правок, на яких наполягали автори, законопроект поставлено на голосування і 290 голосами прийнято у другому читанні та в цілому.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами, 5304.

За результатами голосування законопроект 301 голосом «за» прийнято у другому читанні та в цілому.

За основу 319 голосами прийнято проект Закону про внесення змін до Закону України "Про політичні партії в Україні" щодо удосконалення правового регулювання фінансування діяльності політичних партій, №5253-1, з пропозицією Комітету.

Народні депутати повторно розглянули у першому читанні доопрацьований проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України, №3683.

Голова підкомітету Комітету з питань транспорту та інфраструктури Петро Павловський зазначив, що у доопрацьованому законопроекті враховано зауваження та пропозиції Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, Уповноваженого із захисту державної мови стосовно виключення із тексту законопроекту зміни до частини першої статті 13 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Комітет рекомендує Верховній Раді включити доопрацьований Комітетом законопроект до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України та за результатами розгляду у повторному першому читанні прийняти його за основу та в цілому.

247 голосами законопроект прийнято за основу.

293 голосами «за» прийнято проект Постанови про зміну і встановлення меж міста Миргорода Миргородського району Полтавської області, №5487.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Юлія Тимошенко. У заяві йшлося про підвищення газопостачальною компанією "Нафтогаз України", місячної ціни на газ у червні до 12 грн за 1 куб. м.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв`язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано), №5248, доповів народний депутат Ігор Фріс. Він зазначив, що метою законопроекту є усунення прогалин у правовому регулюванні питань, пов’язаних з оформленням та переходом прав на земельну ділянку у разі набуття права власності на нерухоме майно (житловий будинок, будівлю або споруду), що розміщені на ній.

Доповідач запропонував усунути ці проблеми, встановивши обов’язковість одночасного оформлення прав на земельну ділянку у зв’язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна (житловий будинок, будівлю або споруду), який на ній розташовано, а також зворотній порядок одночасного переходу прав на нерухоме майно у випадку переходу прав на земельну ділянку на якій розташовано вказане нерухоме майно (житловий будинок, будівля або споруда).

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект №5248 за основу та в цілому як Закон з техніко-юридичним доопрацюванням, зокрема, провести уточнення нумерації нової статті 31-4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» відповідно до внесених змін на день прийняття закону. 

За результатами голосування законопроект №5248 прийнято за основу 293 голосами «за».

Проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо забезпечення розширеного неонатального скринінгу в Україні, №5589, доповів Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Він зазначив, що сьогодні існує нагальна потреба щодо впровадження в Україні програми розширеного неонатального скринінгу для ранньої досимптомної діагностики новонароджених дітей. Основною метою програми неонатального скринінгу є виявлення новонароджених дітей, які мають вроджені або спадкові захворювання, що підлягають корекції.

За словами доповідача, неонатальний скринінг на СМА дає змогу визначити ймовірність наявності генетичної "поломки" вже в перший тиждень життя немовляти, до появи перших симптомів.

Таким чином, забезпечення проведення розширеного неонатального скринінгу в Україні є практичним кроком у реалізації прагнення нашої держави до дотримання європейських гуманістичних цінностей в питаннях можливості попередження розвитку захворювань, а не лікування незворотніх паталогічних змін.

Міністр повідомив про ініціативу створення сучасних центрів неонатального скринінгу (ЦНС), які б забезпечили обстеження новонароджених усіх регіонів України, та високотехнологічного референс-центру для підтвердження діагнозу з використанням широкого спектра найсучасніших лабораторно-діагностичних технологій, а також моніторингу лікування.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" та збільшити на 300 000,0 тис. гривень видатки за бюджетною програмою КПКВК 2301220 "Розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізація і оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я" за рахунок зменшення видатків на таку ж суму за бюджетною програмою КПКВК 2201070 "Фонд Президента України з підтримки освіти, науки та спорту".

Альтернативний законопроект, №5589-1, доповів народний депутат Михайло Цимбалюк.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Леся Забуранна доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №5589 за основу і в цілому.

Народні депутати під час обговорення підтримали законопроект.

За результатами голосування законопроект №5589 331 голосом прийнято за основу і 333 голосами - в цілому.

Проект Закону про страхування №5315 доповіла голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ірина Аллахвердієва.

Доповідачка зазначила, що метою законопроекту є оновлення відносин у сфері страхування, загальних правових засад здійснення діяльності зі страхування, а також визначення повноважень Національного банку України із здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за діяльністю страховиків відповідно до кращих міжнародних практик, що дозволить забезпечити функціонування ефективного ринку страхових послуг як невід’ємної частини економіки України та належний рівень захищеності клієнтів.

Ірина Аллахвердієва доповіла рішення Комітету. який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №5315 за основу.

246 голосами законопроект прийнято за основу.

308 голосами прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" щодо створення умов для виконання угод про врегулювання спору (мирових угод), укладених між іноземним суб'єктом та державою Україна", №5267.

Проект Закону про особливості надання електронних публічних послуг №5495

доповів Голова Комітету з питань цифрової трансформації Михайло Крячко.

Метою законопроекту є законодавче визначення правових засад реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері надання електронних публічних послуг, а також особливостей їх надання.

Проектом Закону пропонується ввести нові терміни, такі як «електронна публічна послуга», «автоматичний режим надання електронної публічної послуги», «комплексна електронна публічна послуга», «система електронної взаємодії електронних ресурсів», «публічна послуга», інших термінів, пов’язаних з наданням (отриманням) електронних публічних послуг, а також встановлюються особливості їх надання.

Михайло Крячко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект 263 голосами прийнято за основу.

Головуючий закрив пленарне засідання.