Комітет з питань свободи слова ініціює зміни до Регламенту Верховної Ради щодо дотримання народними депутатами загальновизнаних етичних норм стосовно представників ЗМІ

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 червня 2021, 18:20

16 червня відбулося засідання Комітету з питань свободи слова, під час якого було розглянуто проект Закону «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо дотримання загальновизнаних норм моралі та етики народними депутатами по відношенню до представників засобів масової інформації», розроблений членами Комітету.

Народні депутати відзначили, що до Комітету часто звертаються журналісти стосовно інцидентів, які виникають між народними депутатами і представниками ЗМІ під час виконання ними своїх професійних обов’язків. На сьогодні єдиним можливим засобом реагування на порушення народним депутатом норм моралі та етики є звернення Комітету з листом стосовно неприпустимості таких дій та необхідності поважати честь і гідність представників засобів масової інформації.

Члени Комітету зауважили, що розроблений законопроект передбачає запровадження відповідальності за порушення дисципліни, загальновизнаних норм моралі та етики народними депутатами по відношенню до представників ЗМІ, акредитованих при Верховні Раді. Проектом пропонується, що за такі дії народний депутат може бути позбавлений права брати участь у пленарних засіданнях (до п’яти пленарних засідань).

Комітет ухвалив рішення доопрацювати пропонований текст законопроекту і зареєструвати для подальшого розгляду Верховною Радою.

Також члени Комітету розглянули звернення журналіста телеканалів "1+1" та "2+2" Тараса Середича і журналіста телеканалу "ICTV" Костянтина Андріюка щодо інциденту, який стався 20 травня 2021 року під будинком Верховної Ради між ними та народним депутатом Юрієм Камельчуком через порушення правил зупинки автомобіля, під управлінням дружини народного депутата.

За словами журналістів, на їхню адресу від Юрія Камельчука пролунали образливі висловлювання.

Члени Комітету зауважили, що народний депутат вибачився перед представниками ЗМІ у соціальних мережах, а також направив Комітету пояснення щодо інциденту, в якому визнав свою провину.

Водночас, народні депутати наголосили на неприпустимості порушення етичних норм і образи журналістів.

Комітет ухвалив рішення направити відповідне звернення до Юрія Камельчука.

Також члени Комітету розглянули колективне звернення журналістів щодо можливої неналежної роботи працівників Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області.

Як повідомив журналіст Сергій Новіков, 1 травня 2020 року його у Харкові на вулиці жорстоко побила група невідомих осіб. Він пов’язує даний інцидент зі своєю професійною діяльністю, зокрема, приналежністю до групи журналістів, які збирають і публікують інформацію про діяльність мережі незаконного продажу алкоголю, розкрадання державних коштів та скоєння інших правопорушень у Харкові.

За його словами, викликані на місце події працівники поліції не проводили належних слідчих дій, а інформація про злочин була внесена до ЄРДР лише через кілька місяців. Наразі слідство не ведеться і злочинці не знайдені.

Як зазначив Сергій Новіков, це не єдиний випадок порушень з боку правоохоронних органів під час розслідування злочинів, скоєних проти представників ЗМІ.

Він також поінформував, що направлено відповідне звернення до Державного бюро розслідувань (ДБР).

Комітет ухвалив рішення звернутися до ДБР з проханням надати інформацію щодо розслідування можливих випадків неналежного виконання обов’язків працівниками Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області.

Також буде направлено звернення до заступника Міністра внутрішніх справ Антона Геращенка з проханням взяти під особистий контроль розслідування нападів на харківських журналістів та щодо діяльності представників правоохоронних органів.

Наступне засіданні Комітету відбудеться у середу, 23 червня, о 15.30.