Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України розглянув проекти Постанов про діяльність парламентських ТСК

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 червня 2021, 18:00

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України на своєму засіданні 16 червня розглянув низку питань порядку денного.

На початку засідання було розглянуто звіт Апарату Верховної Ради України про виконання кошторису Верховної Ради України за перший квартал 2021 року.

Народні депутати також розглянули проекти Постанов щодо діяльності ТСК Верховної Ради України. Проектом Постанови Верховної Ради України «Про річний звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів», (№ 5632), пропонується заслухати та обговорити на засіданні парламенту звіт ТСК та взяти його до відома.

Учасники засідання розглянули проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів», (№ 5659, доопрацьований). Проектом передбачено створення ТСК, визначено її кількісний та персональний склад, передбачено мету та завдання, термін подання звітів. За наслідками обговорення Комітет рекомендує Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови з урахуванням зауважень Комітету та прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.

Під час засідання було розглянуто проект Постанови Верховної Ради України «Про зміну у складі Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства «Українська залізниця», розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників", (№ 5619). Проектом пропонується обрати до складу зазначеної ТСК народного депутата Сергія Рудика замість Ігоря Колихаєва. Комітет у своєму висновку рекомендує Верховній Раді України, відповідно до пункту 8 частини четвертої статті 20 та частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України розглянути даний проект Постанови та визначитися щодо нього шляхом голосування з урахуванням зауважень Комітету стосовно включення народного депутата Сергія Рудика до складу іншої тимчасової слідчої комісії (проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуванням вбивства Павла Шеремета» (№ 2756 від 19.02.2020, доопрацьований).

У ході засідання також було розглянуто питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (уточнені відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу окремих народних депутатів України).

Окрім того, народні депутати розглянули проект Закону України «Про Установу бізнес-омбудсмена в Україні», (№ 3607, доопрацьований), яким передбачено запровадження на законодавчому рівні в Україні інституту бізнес-омбудсмена, метою діяльності якого є захист малого та середнього бізнесу, а також сприяння суб’єктам господарювання, які зазнали впливу недобросовісної поведінки, у захисті їх права на свободу підприємницької діяльності або в захисті від неправомірного втручання в їх господарську діяльність.

За наслідками розгляду зазначених питань Комітетом були прийняті рішення та ухвалені відповідні висновки.