Дмитро Разумков: Україна сьогодні захищає не лише себе, але й демократичні цінності, що є базовими і для США та ЄС

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
16 червня 2021, 18:10

 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков взяв участь у IX Українсько-американскому форумі. У ході зустрічі він відзначив, що Україна рішуче зробила свій вибір на користь демократичного європейського та євроатлантичного вибору.

“Українці вистраждали ці устремління. У результаті цих зусиль, з 2019 року стратегічний курс України на вступ до ЄС та НАТО чітко зафіксовано у Конституції країни. Але за перемогу ми заплатили та продовжуємо платити найвищу ціну, яка може бути для кожної країни - життями  своїх громадян”, - сказав Дмитро Разумков. 

За словами Голови Парламенту, починаючи з 2014 року на сході нашої країни загинули тисячі українців, і Російська Федерація продовжує нехтувати своїми зобов’язаннями за Мінськими угодами та  блокує мирний процес.

“У березні-квітні цього року Україна пережила, мабуть, найбільшу за останні роки реальну загрозу широкомасштабного військового вторгнення Росії. Нам вдалося у певній мірі  зняти цю напругу. І вдалося, зокрема, завдяки позиції США”, - зауважив Дмитро Разумков.

Разом із тим, Голова Парламенту відзначив, що Україна нині захищає не лише себе, але й ті базові демократичні цінності, що є основою західної цивілізації, до якої належать США та країни ЄС. “Наразі саме українці зі зброєю в руках, без перебільшення, забезпечують безпековий простір країн ЄС, які є союзниками США і у більшості – членами НАТО. Фактично Україна сьогодні прикриває значну частину східного оборонного флангу країн НАТО та ЄС”, - сказав він .  

Голова Верховної Ради відзначив важливість стратегічного партнерства зі  Сполученими Штатами Америки та подякував за політичну, фінансово-економічну, військову, безпекову, матеріально-технічну, гуманітарну та  експертно-консультативну допомогу, яку отримує Україна.

Дмитро Разумков акцентував увагу на важливості підтримки  з боку міжнародних партнерів, зокрема США. «Ми високо цінуємо те, що Президент США Джозеф Байден є симпатиком та знавцем України. Ми високо цінуємо двопартійну підтримку нашої країни у Конгресі США, цінуємо активність американської української громади на підтримку України», — додав Голова Верховної Ради.