Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому законопроект щодо створення додаткових умов для забезпечення професійного розвитку творчих працівників театрів

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 червня 2021, 16:38

Народні депутати розглянули законопроект про внесення змін до Закону «Про театри і театральну справу» щодо створення додаткових умов для забезпечення професійного розвитку творчих працівників театрів на засіданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, що відбулося 16 червня.

Доповів законопроект народний депутат Микола Княжицький. Він повідомив, що до другого читання надійшло 15 пропозицій і поправок, але окремі з них мають колізії з нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів, тому відхилені.

Законопроектом передбачається доповнити статтю 21 Закону України «Про театри і театральну справу» абзацом щодо права професійних творчих працівників театрів на надання їм творчої відпустки для провадження творчої діяльності поза основним місцем роботи.

Заступник Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зазначив, що було б несправедливо якби творчі відпустки надавалися лише працівникам театрів.

Члени Комітету підтримали поправку, що пропонує зміни до Закону України «Про культуру», відповідно до яких передбачається право професійних творчих працівників закладів культури на творчу відпустку для провадження творчої діяльності. Тобто, дозволяє отримати творчу відпустку не лише працівникам театрів, а й інших закладів культури, наприклад філармоній.

За результатами розгляду Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до Закону України «Про театри і театральну справу» щодо створення додаткових умов для забезпечення професійного розвитку творчих працівників театрів, №5205.

На засіданні Комітету народні депутати ухвалили рішення утворити робочу групу з попереднього опрацювання законопроектів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини (№4561) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за руйнування та знищення нерухомої культурної спадщини і порушення традиційного характеру середовища (№4562). До її складу увійшло понад 60 осіб. Головою робочої групи обрано Микиту Потураєва.

Також члени Комітету підтримали звернення народного депутата Марії Мезенцевої з пропозиціями до планів заходів щодо вшанування на державному та місцевому рівнях пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, передбачених Постановою Верховної Ради України від 1 червня 2021 року № 1490-ІХ. Зокрема, передбачається звернутися до Уряду та Харківської міської ради з пропозицією перейменувати спеціалізовану школу I-III ст. №11 міста Харкова на честь Данила Дідика, який став жертвою теракту під час Маршу єдності в Харкові у 2015 році.

Народний депутат Юрій Павленко запропонував звернутися до Кабінету Міністрів, щоб Уряд на наступний рік передбачив кошти в бюджеті для соціального захисту дітей, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. Члени Комітету підтримали цю пропозицію.