Руслан Стефанчук: Верховна Рада України спробує ухвалити закон про деолігархізацію до кінця поточної сесії

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
15 червня 2021, 17:52

 

Якщо до законопроєкту про деолігархізацію не буде подано багато поправок, Парламент України спробує ухвалити його до кінця поточної сесії. Такі сподівання висловив Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час форуму «Україна 30. Економіка без олігархів».

«Ми докладемо всіх зусиль для того, щоб, як мінімум, у першому читанні ухвалили цей законопроєкт. А якщо нам це вдасться, і він не буде заспамлений великою кількістю поправок, то будемо намагатися ухвалити його до завершення цієї сесії», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Він також наголосив, що зареєстрований у Парламенті України законопроєкт про деолігархізацію є першим.

«Це шанс встановити зрозумілі, єдині та прозорі правила, за якими всі українці будуть рівними перед законом і судом. Законопроєктом пропонується позбавити олігархів від впливу на політику та медіапростір, змусити їх діяти відповідно до правил антитрастового ринку. І витрачати свої ресурси не на ринок політичних партій, а на примноження власного бізнесу і сплату податків», — пояснив Перший віцеспікер Парламенту України.

За його словами, сила цього законопроєкту полягає й у тому, що він спрямований не тільки проти олігархів, а і проти їхнього оточення — людей, які створювали олігархам комфортні умови життя: забезпечували проходження питань у законодавчій, виконавчій і судовій владі.

«Враховуючи існування цієї проблеми, ми пропонуємо дієві механізми її вирішення. Насамперед — забезпечення відкритості. Якщо маєш контакти з олігархом, повинен публічно оприлюднити факт контакту, повідомити про зміст перемовин тощо. Якщо потрапив у реєстр олігархів, також маєш низку обмежень: подавати щорічну декларацію, мати обмеження в політичній та медійній діяльності», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Політик додав, що цей законопроєкт про деолігархізацію "спонукає до того, щоб люди переставали бути олігархами. Далі розроблятимуться подальші зміни, пов’язані з антитрастовим законодавством, забороною впливу на ЗМІ, політичними партіями, лобізмом, адвокацією тощо".

Джерело: Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України