Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує прийняти за основу законопроект щодо підвищення рівня доходів громадян, які проживають і працюють на території гірського населеного пункту

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 червня 2021, 16:30

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів 14 червня засідання у режимі відеоконференції.

На початку засідання народні депутати розглянули подану Кабінетом Міністрів Бюджетну декларацію на 2022 – 2024 роки. Під час обговорення члени Комітету зазначали, що Бюджетна декларація на середньострокову перспективу потребує доопрацювання з урахуванням, зокрема: планів Парламенту та Уряду щодо поступового підвищення прожиткового мінімуму в Україні; необхідності фінансового забезпечення виконання рішень міжнародних та національних судів, боржником за якими є держава; потреби в забезпеченні реорганізації Фонду соціального страхування України та Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття; впровадження активних програм зайнятості; збільшення фінансової підтримки ветеранів війни та членів їх сімей та інше.

Народний депутат Вадим Струневич під час засідання зазначив, що з метою забезпечення виконання рішення Ради національної безпеки і оборони від 14 травня 2021 року «Про Стратегію людського розвитку», Бюджетна декларація на 2022 – 2024 роки має враховувати процес розширення переліку послуг, що надаються населенню Пенсійним фондом України, впровадження активних програм зайнятості та забезпечення цифровізації соціальних виплат і послуг. За його словами, також слід передбачити додаткове фінансування на посилення спроможності органів місцевого самоврядування виконувати функції фронт-офісу у сфері соціального захисту населення шляхом упровадження ними електронних сервісів. Вадим Струневич пропонує передбачити у Бюджетній декларації кошти на запровадження дієвих механізмів стимулювання розвитку ринку соціальних послуг, у тому числі спрямованих на розвиток недержавного сектору надавачів соціальних послуг. Державного фінансування, на думку народного депутата, також потребує вдосконалення системи надання особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю реабілітаційних послуг, а також забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації, тощо.

У свою чергу, народний депутат Анатолій Остапенко запропонував доповнити розділ «Державна політика у справах ветеранів» Бюджетної декларації на 2022 – 2024 роки абзацами такого змісту: удосконалення організації фінансової та юридичної підтримки ветеранів війни, членів їх сімей та створення Українського ветеранського фонду; покращення житлового забезпечення ветеранів війни, членів їх сімей та родин загиблих захисників, виплата компенсацій за житлові приміщення. Також народний депутат наголосив на необхідності забезпечити повною мірою потреби Міністерства у справах ветеранів у фінансових ресурсах за загальним фондом державного бюджету для реалізації заходів середньострокового бюджетного планування. За його словами, додаткова потреба Мінветеранів на 2022 рік становить 2 849 020,4 тис грн, на 2023 рік - 3 667 954,5 тис грн, на 2024 рік - 4 387 246,7 тис грн.

Голова Комітету Галина Третьякова запропонувала внести до Бюджетної декларації пропозиції, викладені в окремій думці, а саме: 1. З 2022 року забезпечити фінансування Програми Реабілітації відповідно до Закону України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я»; 2. З 2022 року передбачити фінансування накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (програма Президента України "Друга пенсія") за рахунок 2% від ПДФО та 2% від ЄСВ; 3. 3 2022 року збільшити фінансування Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та створити інфраструктуру для запуску накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Передбачити витрати на створення Уповноваженого пенсійного фонду – авторизованого пенсійного фонду, рішенням Кабінету Міністрів України; 4. З 2022 року передбачити в Законі України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» розподіл всіх коштів за бюджетною програмою 2507020 "Фінансова підтримка громадських об'єднань осіб з інвалідністю" виключно на конкурсних засадах, виклавши відповідне положення Додатка № 3 в такій редакції: "Фінансова підтримка громадських об'єднань осіб з інвалідністю (за результатами конкурсу); 5. З 2023 року забезпечити реорганізацію Фонду соціального страхування та Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Забезпечити включення коштів, що надходять від сплати Єдиного соціального внеску до Державного бюджету України, передбачивши такі зміни в Законі України «Про Державний бюджет України на 2022 рік»; 6. З 2023 року передбачити повернення в домогосподарства сплачених податків на суму розміру прожиткового мінімуму за кожну утримувану в домогосподарстві особу.

Рішенням Комітету відповідні пропозиції та зауваження до Бюджетної декларації схвалені та разом з окремою думкою народного депутата Галини Третьякової будуть передані Кабінету Міністрів України та Комітету з питань бюджету для врахування в роботі над Бюджетною декларацією.

Учасники засідання розглянули проект Закону про внесення змін до статті 3-1 Закону України «Про оплату праці» щодо підвищення рівня трудових доходів громадян, яким надано статус особи, що проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського (№ 4350). Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, його метою є розширення переліку виплат, які не враховуються при обчисленні заробітної плати працівників, які проживають та працюють на території гірських населених пунктів, для забезпечення її мінімального розміру. Це сприятиме підвищенню рівня трудових доходів відповідної категорії осіб на 25 відсотків. Під час обговорення один з авторів законопроекту народний депутат Анатолій Костюх повідомив, що підготовці проекту передували численні звернення від жителів Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей з проханням врегулювати вищевказану проблему.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати включити законопроект № 4350 до порядку денного сесії та прийняти його за результатами розгляду у першому читанні за основу.