Пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 червня 2021, 15:03

 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Головуючий повідомив, що 9 червня 2021 року Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України, обраного на проміжних виборах народного депутата України 28 березня 2021 року в одномандатному виборчому округу №87, Вірастюка Василя Ярославовича.

Василь Вірастюк склав присягу народного депутата.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Ігор Палиця.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Народні депутати продовжили розглядати правки до проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету, №5153.

Після голосування по правках, які були поставлені на підтвердження, народні депутати 243 голосами прийняли законопроект №5153 у другому читанні і в цілому.

Головуючий оголосив до розгляду Проект Постанови про внесення змін до порядку денного п'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №4690-16.

Представники фракцій у виступах звернули увагу на законопроекти, які подали фракції, і які не були включені до порядку денного сесії.

Проект Постанови прийнято в цілому 227 голосами «за».

Постановою до порядку денного п'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання затвердженого Постановою Верховної Ради України від 2 лютого 2021 року №1164-IX, включено законопроекти згідно з переліком, що додається.

Проект Закону про внесення зміни до статті 29 Бюджетного кодексу України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету, №5154, у першому читанні доповів Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

Проектом Закону передбачається встановити, що збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування, що сплачується (перераховується) згідно з підрозділом 9-4 "Особливості застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб" розділу XX Податкового кодексу України, належить до доходів загального фонду Державного бюджету України.

Автор альтернативного проекту, №5154-1, народний депутат Ярослав Железняк не наполягав на виступі.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Юрій Кузбит доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу і в цілому законопроект №5154 з необхідними техніко-редакційними правками.

Народні депутати виступили в обговоренні законопроектів.

За результатами голосування за основу 252 голосами прийнято законопроект №5154 зі скороченням наполовину строків підготовки проекту до другого читання.

Народні депутати розглянули правки до підготовленого до другого читання проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету, №5156.

257 голосами законопроект, №5156, після закінчення розгляду правок, на яких наполягали їх автори, прийнято у другому читанні і в цілому.

Народні депутати розглянули проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 01.06.2021 про прийняття в цілому з урахуванням пропозицій Президента України проекту Закону "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів", №3450-П. 

Проект доповів народний депутат Олександр Дубінський.

Народні депутати виступили в обговоренні проекту постанови.

За результатами голосування проект постанови, №3450-П, не прийнято.

Народні депутати розглянули питання ратифікації.

За результатами голосування прийнято закони:

- про приєднання України до Міжамериканської конвенції стосовно зобов'язань про утримання, №0091; 

- про ратифікацію Конвенції про угоди про вибір суду, №0092;

- про вихід з Угоди про співробітництво у сфері правової охорони й захисту інтелектуальної власності та створення Міждержавної ради з питань правової охорони й захисту інтелектуальної власності, №0088;

- про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про повітряне сполучення; №0097; 

- про ратифікацію Протоколів, що стосуються зміни Конвенції про міжнародну цивільну авіацію; №0099;

- про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Конвенції між Україною і Королівством Нідерландів про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно, №0090;

- про ратифікацію Протоколу про приєднання Європейського Співтовариства до Міжнародної Конвенції щодо співробітництва у галузі безпеки аеронавігації "ЄВРОКОНТРОЛЬ" від 13 грудня 1960 року, зміненої і консолідованої Протоколом від 27 червня 1997 року, №0098;

- про ратифікацію Протоколу про приєднання України до Угоди про заснування Консультаційного центру з питань права СОТ, №0096;

- про вихід з Угоди про основні напрями співробітництва держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав в галузі захисту прав споживачів, №0085;

- про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво (асигнування 2012-2019 років), №0102.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви народні депутати продовжують розглядати питання порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання і водовідведення, №3508, доповів народний депутат Євген Пивоваров. Він зазначив, що метою проекту закону є оновлення механізму врегулювання кредиторської заборгованості (реструктуризація, списання пені/штрафів) підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення за енергоносії, яке забезпечить їх сталу роботу та отримання споживачами своєчасних та якісних комунальних послуг.

Альтернативний проект №3508-1 доповів народний депутат Сергій Нагорняк.

Законопроект, №3508-д, доповів голова підкомітету Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Остап Шипайло. Він зазначив, що прийняття законопроекту обумовлюється необхідністю врегулювання комплексу нагальних проблем, що унеможливлюють подальше реформування ринку природного газу, перехід до прозорих конкурентних відносин у всіх сегментах ринку та припинення державного втручання в його функціонування шляхом покладення на суб’єктів ринку спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів в процесі його функціонування, насамперед, шляхом урегулювання заборгованості суб’єктів ринку природного газу та супутніх ринків, загальний обсяг якої станом на 1 травня 2021 року може перевищити 100 млрд. грн.

Остап Шипайло доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти доопрацьований законопроект, №3508-д, за основу і в цілому.

За результатами голосування законопроект, №3508-д, прийнято за основу зі скороченням строків підготовки до другого читання.

Народні депутати розглядають правки до проекту Закону про внесення змін до розділу II "Прикінцеві і перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" щодо окремих аспектів дії перехідних положень, №5157.

За результатами голосування законопроект прийнято у другому читанні і в цілому 293 голосами «за».

Доопрацьований проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення добору та підготовки прокурорів, №5158, доповів голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Владлен Неклюдов. Він зазначив, що при доопрацюванні законопроекту до повторного першого читання членами Комітету були взяті до відома зауваження і пропозиції народних депутатів, висловлені на пленарному засіданні Верховної Ради України 29 квітня 2021 року, рекомендації експертних консультацій, проведених 11 травня 2021 року за підтримки проекту Ради Європи «Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції».

Проект доповнено новими статтями 331 - 333, якими: структуровано етапи проходження спеціальної підготовки, визначено критерії успішності проходження її окремих етапів - первинної підготовки та стажування; уточнено особливості проходження стажування прокурорами-стажистами, визначено коло повноважень, які  прокурор-стажист може здійснювати під час стажування під контролем керівника стажування, старшого групи прокурорів, керівника органу прокуратури, а також встановлено заборону бути призначеним старшим прокурором групи прокурорів, здійснювати процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях про тяжкі та особливо тяжкі злочини, залучатися до роботи в Офісі Генерального прокурора, обласних прокуратурах.

Також з метою оптимізації структури керівного складу Офісу Генерального прокурора пропонується зменшити кількість відповідних посад (замість передбачених посад двох перших заступників та необмеженої кількості заступників встановити, що Генеральний прокурор має першого заступника та не більше п’яти заступників, у тому числі заступника Генерального прокурора -

керівника САП.

Владлен Неклюдов доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти доопрацьований законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект, №5158, прийнято за основу 276 голосами.

Народні депутати почали розглядати правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, №4107.

Розгляд правок до законопроекту №4107 буде продовжено на наступному засіданні.

Головуючий закрив пленарне засідання.