У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано Закон щодо перегляду термінів встановлення споживачам лічильників природного газу

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
11 червня 2021, 16:10

У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №24 від 11 червня 2021 року опубліковано ряд Законів, прийнятих під час п’ятої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

Так, опубліковано текст Закону «Про внесення змін до статті 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо встановлення альтернативної підсудності справ, учасники яких постійно проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».

Законом, зокрема, надається можливість особам, які постійно проживають на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя для розгляду цивільного спору звертатися до судів у Херсонської області.

Закон набув чинності 26 березня 2021 року.

Опубліковано текст Закону «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» щодо перегляду термінів встановлення споживачам лічильників природного газу», яким строк, з якого суб'єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов'язані забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, у яких газ використовується тільки для приготування їжі, відтерміновується до 1 січня 2023 року.

Закон набув чинності 28 березня 2021 року.

Також у віснику міститься Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості».

Законом встановлюються вимоги до взаємодії зі споживачем при врегулюванні простроченої заборгованості, яких мають дотримуватися кредитодавці, в тому числі колекторські компанії. Повноваженнями щодо здійснення нагляду за додержанням законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг наділяється Національний банк України.

Введення в дію Закону відбудеться 14 липня 2021 року.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».