Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів презентувала свою діяльність у Запорізькій ОДА

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
10 червня 2021, 12:00

 
Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів презентувала свою діяльність на нараді, присвяченій залученню інвестицій, що відбулася у Запорізькій обласній державній адміністрації.

Участь у заході взяли представники всіх п’яти новостворених районів Запорізької області, 67 голів ОТГ в режимі Zoom.

Під час наради голова ТСК з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко презентувала діяльність парламентської Спецкомісії. «Сфера моєї діяльності у Верховній Раді – залучення та захист інвестицій. ТСК - це колегіальний орган Верховної Ради, до якого входять 13 народних депутатів з майже всіх депутатських фракцій та груп. Її створення було відповіддю на запит Президента про необхідність залучення інвестицій всіма гілками влади. Ми працюємо в напрямку розробки змін до законодавства та розглядаємо звернення бізнесу, захищаємо права інвесторів, якщо вони порушуються», - сказала Галина Янченко і додала: «Водночас, нам дуже важливо розуміти, як відбувається робота із залучення інвестицій на місцях, які є успіхи. Бо кожна українська область унікальна, на мою думку, Запоріжжя має інвестиційний потенціал, про який мало відомо в Києві».

Парламентарій розповіла про успіхи в діяльності Спецкомісії: за час існування ТСК вдалося захистити та розблокувати інвестпроектів на понад 5 млрд гривень. «За рік роботи вдалося «розморозити» інвестиційних проектів на суму 5,5 млрд грн. Хоча раніше на це йшли десятиліття. Водночас, ми використовуємо ці звернення від інвесторів, щоб зрозуміти, де є законодавчі колізії, та ініціюємо необхідні зміни. Тому нам важливо співпрацювати і тримати постійний зв'язок з регіонами. Бо ви розумієте, що працює, а що ні і яких законодавчих змін потребуєте для залучення більших інвестицій», - зазначила Голова ТСК, звертаючись до присутніх на нараді голів об’єднаних територіальних громад, і наголосила на тому, що вона відкрита до співпраці.

У свою чергу, голова Запорізької ОДА Олександр Старух поінформував про найбільші інвестиційні проекти області. За його словами, за кількістю залучених прямих іноземних інвестицій Запорізька область посідає п’яте місце в Україні із показником 1,39 млрд американських доларів. Серед них - проект із будівництва Запорізької ВЕС у Мелітопольському районі з обсягом інвестицій на 700 млн євро, який стане найбільшим в Європі вітропарком, проект із виробництва водню на території ДніпроГЕС на 300 млн євро, проект зі створення обчислювального дата-центру у місті Енергодар, індустріальні парки, які будуються в області. «Переконаний, що ми разом будемо працювати над цим питанням, аби досягти цієї мети – підвищення інвестиційної привабливості нашого регіону», - підкреслив голова Запорізької ОДА.

До участі у заході долучилися народні депутати Денис Маслов, Юлія Яцик, Артем Кунаєв, Геннадій Касай, Павло Мельник.