У Комітеті з питань інтеграції України до ЄС відбулася зустріч із керуючим директором з питань Росії, Східного партнерства, Центральної Азії, регіонального співробітництва та ОБСЄ Європейської служби зовнішніх справ Міхаелем Зібертом

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
09 червня 2021, 14:58

Зустріч українських депутатів із Міхаелем Зібертом та представниками Європейської Комісії організована Комітетом з питань інтеграції України до ЄС.

Сторони обговорили питання двосторонньої співпраці України з Європейським Союзом, співпрацю у форматі Східного партнерства, зовнішньополітичні виклики та загрози, зокрема, будівництво газогону «Північний потік-2», а також стан реформ в Україні.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС закликала Європейський Союз активізуватися у протистоянні добудові газогону «Північний потік-2». Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила переконання, що введення його в експлуатацію є екзистенційною загрозою безпеці України: «Ми сподіваємося більшого від ЄС, що наші партнери не дозволять ескалації цієї ситуації до такого рівня, що вирішити її буде неможливо».

Іванна Климпуш-Цинцадзе упевнена, що зволікати у цьому питанні вкрай небезпечно: «Російські війська стоять під нашим кордоном, за кілька кілометрів від України. Якщо ми втратимо транзит газу — ми всі розуміємо, що Росія може зробити Україні. Ми будемо оголені перед військовою загрозою з боку Російської Федерації і ми прагнемо зробити все, щоб це відвернути».

Голова Комітету також зауважила, що у Східному партнерстві обов’язково має з’явитися безпековий компонент співпраці, зважаючи на агресію та вплив Росії на учасників цього формату. Іванна Климпуш-Цинцадзе привітала рішення Міністрів закордонних справ України, Грузії та Молдови започаткувати Асоційоване тріо, тристоронній формат посиленої співпраці з європейської інтеграції. Сторони підписали відповідний меморандум, який підкреслює європейські прагнення трьох асоційованих партнерів ЄС та їхні амбіції стати членами Євросоюзу. «Ми звучатимемо спільним голосом перед нашим візаві — Європейським Союзом, але ЄС має бути готовим почути цей голос», — заявила Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

У ході зустрічі також ішлося про стан реформ в Україні, зокрема, ті законопроєкти, які мають бути ухвалені, щоб реформувати судову систему. Міхаель Зіберт та заступниця Генерального директора Директорату Єврокомісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення Катаріна Матернова зазначили, що Київ уже робить важливі кроки у напрямку реформ.

У зустрічі також взяли участь: Вадим Галайчук, Перший заступник голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС; Марія Іонова, Голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення реалізації закріпленого в Конституції України стратегічного курсу на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва; Олександра Устінова, членкиня Комітету з питань правоохоронної діяльності; Іван Крулько, голова Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї ЄС — Східні сусіди (ПА ЄВРОНЕСТ) та Микита Потураєв, Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.