Дмитро Разумков: Україна та Франція мають значний потенціал для розвитку міжпарламентських відносин

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
09 червня 2021, 13:25

 

Україна готова посилювати міжпарламентську співпрацю із Францією на різних рівнях. Про це сказав Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час зустрічі з делегацією Національних Зборів Французької Республіки.

“Впевнений, що найближчим часом ми зможемо поглиблювати нашу роботу і на рівні груп дружби, і на рівні профільних комітетів, і на рівні керівництва парламентів. Саме формат двосторонніх візитів є найбільш ефективним для співпраці між країнами”, - наголосив він.

Разом з тим, Голова Верховної Ради висловив вдячність делегації Національних Зборів Французької Республіки за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. 

“Ми дуже вдячні Франції за той майданчик, який був представлений вашою країною для проведення перемовин у Нормандському форматі, і за залученість керівництва держави до процесу повернення наших територій”, - сказав він.

“Для нас була важливою та реакція, яку ми побачили фактично місяць тому, коли було скупчення російських військ на кордоні з нашою державою. Ми сподіваємося на таку підтримку і в подальшому, не лише в Нормандському форматі, але й в усіх інших заходах, спрямованих на повернення територій, захист інтересів України, захист прав та свобод людей, які вимушено знаходяться на тимчасово окупованих територіях як Криму, так і Донбасу”, - додав Голова Верховної Ради.

Під час зустрічі сторони обговорили питання щодо економічної співпраці. “Для нас важливий розвиток економічних, торговельних відносин з Французькою Республікою. Ми бачимо той потенціал, який є вже сьогодні. Зокрема, були укладені чотири міжурядові угоди на загальну суму близько 1,3 млрд євро. Думаю, це поки що не є тим результатом, якого прагнуть обидві країни”, - зазначив Голова Парламенту.

Також сторони обговорили питання щодо європейських та євроатлантичних прагнень  нашої держави. Дмитро Разумков наголосив, що за цей шлях Україна платить високу ціну. “Ми платимо життям та здоров’ям наших громадян, зокрема і на сході нашої держави”, - підкреслив він.

Крім того, під час перебування в Україні делегація Національних Зборів Французької Республіки планує відвідати Маріуполь. “Вас чекає візит на схід нашої держави. Маріуполь знаходиться безпосередньо біля лінії фронту. Подивитися - завжди краще, ніж почути про те, що там відбувається”, - сказав Голова Парламенту.

Своєю чергою представники делегації Національних Зборів Французької Республіки відзначили, що наші державі мають багато можливостей для співпраці. Вони відзначили, що важливо доводити до відома французьких колег інформацію про сучасні виклики, які постали перед Україною.