Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
04 червня 2021, 13:03

 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Рустем Умеров. У заяві йшлося про скасування вільної економічної зони «Крим».

Головуючий повідомив, що у сесійній залі присутні члени Кабінету Міністрів. За пропозицією депутатських фракцій і груп вони будуть відповідати на запитання про виконання Урядом Постанови Верховної Ради України "Про стан соціального захисту дітей та невідкладні заходи, спрямовані на захист дитини в Україні".

Розпочалася «година запитань до Уряду».

Головуючий надав слово для виступу Міністру соціальної політики Марині Лазебній. Вона поінформувала про стан справ і роботу Уряду щодо державної політики із захисту прав дітей та пенсійного забезпечення.

Марина Лазебна детально розповіла про основні напрямки роботи та пріоритети, серед яких: підтримка доходи сімей з дітьми, розвивати сімейні та наближені до сімей форми виховання, допомогти громадам збудувати систему захисту прав дітей та соціальних послуг для родин з дітьми.

Урядовець, зокрема, повідомила про дві ухвалені концепції - Концепцію Державної соціальної програми по оздоровленню та відпочинку дітей на період до 2025 року та Концепцію створення та розвитку раннього втручання. Останнє рішення, за її словами, допоможе створити в країні комплексну сімейну центричну систему раннього втручання, яка поєднує медичні, екологічні, соціальні та освітні послуги, забезпечить раннє виявлення та профілактику порушень розвитку у дітей.

Міністр соціальної політики також поінформувала про соціальний захист літніх людей та осіб з інвалідністю. Вона повідомила, що другий рік поспіль Уряд забезпечує індексацію пенсій. Цьогоріч пенсії проіндексовано для восьми мільйонів пенсіонерів на 11%. У липні цього року буде проведено індексацію пенсій ще для одного мільйона пенсіонерів, яким пенсію призначено у 2018-2020 рр., а також тим, кому пенсії виплачуються у мінімальному розмірі. Таким чином, підвищення у цьому році одержать десять з половиною мільйонів пенсіонерів.

За її словами, станом на 1 квітня середній розмір пенсії склав 3 тис.725 грн. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року він зріс на 17,5%, або на 555 грн.

Міністр також повідомила про розроблений Міністерством законопроект про щорічну індексацію пенсій для всіх категорій пенсіонерів.

"На жаль, у 2017 році було змінено пенсійне законодавство таким чином, що дата щорічної індексації пенсій 1 березня була вилучена, а для окремих категорій пенсіонерів - науковців, держслужбовців, працівників органів місцевого самоврядування - індексація була зупинена. Тому Міністерство розробило і подало на розгляд Верховної Ради проект закону 4668, яким відновлюється індексація для всіх категорій і встановлюється дата індексації 1 вересня", - сказала Марина Лазебна.

Марина Лазебна зазначила, що Уряд по відношенню до пенсіонерів займає чітку позицію - не обмежуватися лише пенсійним забезпеченням.

Міністр також повідомила, що майже половина пенсіонерів охоплена адресними соціальними програмами та розповіла про розміри цих виплат.

Марина Лазебна також поінформувала про заходи щодо поліпшення соціального захисту учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та осіб, які потерпіли від цієї катастрофи.

Серед критично важливих питань, які необхідно вирішити, Міністр назвала два: це - реформа системи прожиткового мінімуму та запровадження обов’язкових пенсійних накопичень. Вона нагадала, що Уряд в лютому цього року подав пакет законопроектів, які комплексно змінюють законодавство щодо обрахунку та застосування прожиткового мінімуму. Їх прийняття дозволить проводити справедливий обрахунок фактичного прожиткового мінімуму та за декілька років забезпечити, щоб мінімальні соціальні стандарти, які є основним джерелом існування для людини, відповідали розміру такого фактичного прожиткового мінімуму.

Марина Лазебна також поінформувала про заходи щодо запровадження обов’язкових пенсійних накопичень. Вона зазначила, що це шлях до гідних пенсій та розвитку економіки.

Міністр соціальної політики відповіла на запитання депутатських фракцій і груп та народних депутатів щодо: скасування необхідності щорічного підтвердження статусу інвалідності; використання субвенції для придбання житла для дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування; форми виплат і забезпечення доставки пенсій додому; підвищення пенсій військовослужбовцям, працівникам органів внутрішніх справ, чорнобильцям; відшкодування витрат на лікування чорнобильців; фінансування лікування дітей, хворих на онкологічні захворювання; використання державних резиденцій для створення дитячих установ; забезпечення кадрами соціальних служб; виконання Урядом Постанови Верховної Ради "Про стан соціального захисту дітей та невідкладні заходи, спрямовані на захист дитини в Україні"; конкурентної закупівлі «пакунка малюка».

На запитання народних депутатів також відповіли члени Кабінету Міністрів. Вони зокрема, стосувались: дефіциту субвенцій на освітні заклади; виконання Україною міжнародних зобов’язань щодо покращення інвестиційного клімату і розвитку альтернативної енергетики; вакцинації українських військовослужбовців; підвищення пенсій військовим пенсіонерам; діяльності Держгеокадастру; порушень при закупівлях для Національного Переяслав-Хмельницького заповідника; реставрації об’єктів культурної спадщини; фінансування відновлення газопостачання населених пунктів, які постраждали від паводків; закриття ковідних відділень у лікарнях; підвищення прожиткового мінімуму; будівництва мосту через річку Південний Буг за участю японських інвесторів.

На цьому «година запитань до Уряду завершилася.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Сергій Шахов.

На його пропозицію народні депутати вшанували пам’ять дітей, які загинули на сході України.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Мар’яна Безугла.

Головуючий повідомив про пропозицію  депутатських фракцій і груп щодо зміни порядку роботи на сьогоднішньому пленарному засіданні: працювати без перерви з 12.00 до 12.30., з 12.30 до 13.00. заслухати депутатські запити та завершити засідання о 13.00.

Народні депутати розглянули правки до підготовленого до другого читання проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету, №5153.

Всього розглянуто 311 правок з 353-х порівняльної таблиці законопроекту.

За результатами голосування розглянуті правки, на яких наполягали їх автори, не були підтримані.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Україна-Кувейт: дружність, повага, взаємодія».

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк повідомила, що протягом цього пленарного тижня народними депутатами було внесено 117 запитів, із них до Президента України - 8 депутатських запитів, до органів Верховної Ради - 0, до Кабінету Міністрів - 33, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування - 55, до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України 21 запитів народних депутатів.

Окрім того, за її словами, з минулих календарних тижнів неоголошеними залишилися 82 депутатських запитів.

Всього для оголошення внесено 199 депутатських запитів.

Верховна Рада підтримала направлення до Президента України три із восьми запитів, поданих народними депутатами.

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк оголосила депутатські запити.

Головуючий закрив пленарне засідання.