Голова Верховної Ради підтримує законопроект Президента щодо олігархів, але вважає, що формувати їхній перелік має спеціальний державний орган

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
03 червня 2021, 13:59

  

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков підтримує президентський проект Закону про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (№5599), але вважає, що визнавати особу олігархом має окремий державний орган, а не Рада національної безпеки та оборони. Про це Дмитро Разумков заявив під час брифінгу в Парламенті.

“Сама ідея правильна, багато слушних речей, є важливі аспекти, на яких дійсно варто сконцентрувати увагу”, - сказав він і додав, що водночас окремі положення законопроекту потребують уточнення.

Зокрема, Дмитро Разумков вбачає потенційний конфлікт інтересів у випадку, якщо РНБО буде наділене повноваженнями визнавати особу олігархом, оскільки до складу цього органу входять високопосадовці, які гіпотетично можуть бути пов’язані з олігархами. Як зазначив Голова Парламенту, важливим аспектом також є те, що немає виключного переліку посадовців, які входять до складу РНБО, - їх визначає Президент України.

“Персональний склад РНБО формує Президент України. Сьогодні в нас питань немає. Але цей закон приймається на 10 років. Ми бачили  різне в історії України, тому треба мати запобіжники, які б не дозволили в майбутньому маніпулювати таким серйозним інструментом”, - підкреслив Дмитро Разумков.

 

Крім того, Голова Верховної Ради пояснив, що РНБО є координаційним органом з питань національної безпеки і оборони при Президентові України, і йому не властива функція відносити громадян до певних категорій.

«Думаю, варто було б створити окремий орган, який би займався такими питаннями. Можливо, за аналогією з тими комісіями, які займаються відбором до НАБУ, САП, можливо із залученням міжнародних експертів -  це також було б ефективним механізмом», - сказав він.

Дмитро Разумков наголосив, що підтримує ідею декларування високопосадовцями своїх зустрічей з особами, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархами). Водночас він додав, що декларувати свої зустрічі мають не лише ті посадові особи, які обіймають політичні посади.

«Ви бачили в законопроекті, хто має декларувати зустрічі з представниками великого бізнесу чи хто входить до переліку олігархів. Я вважаю, що цей перелік має бути розширений за рахунок посадових і службових осіб, які мають суттєвий вплив на прийняття ключових рішень у державі, а також осіб, які займають посади патронатної служби», - сказав Голова Верховної Ради. «Будемо працювати над цим законопроектом», - зазначив він.

Дмитро Разумков переконаний, що наступним кроком після ухвалення законопроекту щодо запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті, має бути ухвалення законодавства про лобізм, яке дозволить бізнесу відкрито співпрацювати з державними органами.