Дмитро Разумков: Україна розраховує на підтримку Конгресу США у зупиненні будівництва “Північного потоку - 2”

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 червня 2021, 17:49

 

Для України є важливою підтримка Конгресу Сполучених Штатів Америки у питанні щодо зупинення будівництва “Північного потоку-2”. Про це сказав Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час зустрічі з членами Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки Джин Шахін, Робом Портманом та  Крістофером Мерфі.

“Для нас “Північний потік-2” - це не економічний проект. Україна добре знає, як це використовується Російською Федерацією, яка робить все для того, щоб тиснути на інші держави. Впевнений, такий же механізм може застосовуватися до інших країн”, - зауважив Дмитро Разумков.

За його словами, санкції є найбільш дієвим механізмом для зупинення будівництва газопроводу. “Сподіваюся на вашу особисту підтримку та на підтримку Конгресу США. Санкції є найбільш дієвим механізмом для того, щоб Північний потік-2 не був добудований.  Адже тут йдеться не про економіку, а про питання національної безпеки”, - відзначив Голова Верховної Ради.

Він нагадав, що 21 травня український Парламент ухвалив постанову “Про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо активізації зусиль зі зміцнення енергетичної безпеки України та Європи шляхом загального запровадження санкцій щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Дмитро Разумков подякував членам Сенату Конгресу за постійну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України  впродовж багатьох років. Він висловив вдячність і за міжнародну підтримку, і за підтримку у питаннях щодо впровадження реформ та посилення обороноздатності нашої країни.  “Наша держава цінує підтримку та позицію, яку займають Сполучені Штати Америки з багатьох напрямів. Для мене як для Голови Верховної Ради України дуже важливо, щоб та двопартійна підтримка, яку ми спостерігаємо з боку США, зберігалася і лише примножувалася”, - наголосив Голова Парламенту.

Крім того, Дмитро Разумков висловив сподівання, що після подолання наслідків пандемії коронавірусу співпраця на міжнародному рівні  повернеться у звичний ритм.

Під час зустрічі сторони також обговорили питання щодо проведення реформ в нашій країні. Голова Верховної Ради зауважив, що за останні два роки в цьому напрямі було зроблено досить багато. “Адже реформи потрібні не США чи ЄС, вони насамперед потрібні Україні. Це ключове, про що повинні пам’ятати ми, мої колеги, будь-який чиновник, який працює у нашій державі”, - підкреслив він.

Своєю чергою члени  Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки підтвердили готовність продовжувати підтримку України та відзначили, що цей візит є демонстрацією такої позиції.