Жінки на дипломатичній службі є амбасадорками рівності, які формують позитивне уявлення про Україну на міжнародній арені, - Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
25 травня 2021, 20:57

 


За ініціативи Заступниці Голови Верховної Ради України Олени Кондратюк і за підтримки Міністерства закордонних справ України започатковано новий формат діалогу про розвиток і просування культури цінностей та рівності в нашій державі і за кордоном.

У рамках ініціативи відбулася перша установча онлайн-зустріч дискусійного майданчику за участі віцеспікерки Олени Кондратюк, першої заступниці Міністра закордонних справ Еміне Джапарової, жінок-послів України в США, Португалії, Північній Македонії, Сінгапурі, ПАР, Марокко, Йорданії, Фінляндії, Мексики, Чорногорії, Естонії, Південно-Африканській Республіці, Ірландії, а також жінок-генеральних консулів та консулів України за кордоном.

«Зазвичай ми обговорюємо питання щодо жіночого лідерства і прав жінок у вузькому колі, або з послами іноземних країн в Україні на таких форумах, як Український жіночий конгрес. Але мені особисто дуже бракує спілкування саме з жінками на дипломатичній службі України за кордоном. Бо я вірю в силу тихої дипломатії, в силу і мудрість жіночого лідерства у зовнішній політиці. Кожна з вас, на моє переконання, є не лише послом України, де-юре і де-факто. Ви усі є в дуже хорошому і гідному розумінні цього слова - амбасадорками рівності», - наголосила Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, відкриваючи захід.

Вона відзначила позитивну тенденцію до зростання кількості жінок на дипломатичній службі.

«12 послів України за кордоном є жінками і вперше на посаду глави Місії України в НАТО буде також призначена жінка. Коли ми бачимо такі позитивні зміни, то зростає наша впевненість в тому, що Україна рухається в правильному напрямку - до побудови суспільства рівних прав і можливостей для кожного. Так само зростає позитивне уявлення про Україну серед широкого кола партнерів і союзників нашої держави на міжнародній арені. А ми дуже потребуємо такої гарної промоції в рамках європейської та євроатлантичної інтеграції», - підкреслила Олена Кондратюк.

Віцеспікерка також закликала дипломаток ділитися цінним міжнародним досвідом і кращими практиками подолання негативних наслідків пандемії COVID-19 за кордоном, ефективними рішеннями для досягнення гендерного паритету в політиці, врядуванні, економіці, в освіті, соціальній сфері і на дипломатичній службі.

«Мене як законотворця, як віцеспікерки парламенту, яка багато років займається залученням жінок до політики, гендерними квотами у виборчому процесі, уже давно цікавить питання щодо необхідності змін до Закону «Про дипломатичну службу». Тож я хотіла б почути вашу думку: чи потрібні гендерні квоти в цій сфері. Щоб ви змінили для того, аби жінки могли безперешкодно будувати успішну дипломатичну кар’єру, ставати послами, очолювати консульства, бути впливовими промоутерами України в світі», - звернулася до учасниць зустрічі Олена Кондратюк.

На її переконання, світ дуже стрімко змінюється, а пандемія СOVID-19 внесла свої незворотні корективи у внутрішню та зовнішню політику абсолютної більшості країн в усі сфери життя людей.

«Нова реальність породжує нові виклики й труднощі. Але це також новий досвід та нові можливості. І тому нам потрібно тримати зв'язок одна з одною, осмислювати цей досвід, адаптувати його під українські реалії, використовувати і змінювати ситуацію на краще, руйнуючи стереотипи та заскорузлість, які усе ще досить притаманні нашому суспільству», - зазначила О. Кондратюк.

Учасниці зустрічі, зокрема, обговорили тенденції, які відбуваються в країнах перебування послів на фоні COVID-19. А саме спалах домашнього насильства, те, як в інших державах вирішуються питання допомоги жінкам, які найбільше постраждали від численних карантинних обмежень за допомогою спеціальних економічних та соціальних програм.

«На жаль, незважаючи на мої неодноразові звернення, Уряд України поки не може похвалитися такими орієнтованими на потреби жінок програмами. Відбувається загальна підтримка підприємців та окремих працівників, без врахування потреб та викликів, з якими стикнулися саме жінки в ці складні часи. Адже не секрет, що у нас більшість жінок-лікарок, соціальних працівниць, підприємниць, освітян, науковиць. Всі вони першими прийняли на себе найважчі удари пандемії і кожна з них потребує підтримки», - зауважила Олена Кондратюк.

Віцеспікерка також звернула увагу, що у нещодавній резолюції Європарламенту про стан виконання Україною Угоди про Асоціацію окремо відзначалася наявність суттєвого розриву в оплаті праці жінок та чоловіків в Україні та вказувалося на невтішні позиції України в індексі гендерних розривів Світового економічного форуму.

«За оцінками ООН, жінки в Україні отримують на 22% менше, ніж чоловіки, а гендерний розрив в пенсійному забезпеченні складає 31%. Нещодавно вийшла нова доповідь щодо Глобального індексу гендерних розривів. На жаль, станом на 2021 рік, Україна втратила 15 позицій в цьому індексі та опинилася на 74 місці в світі. Ці тенденції є тривожними», - констатувала Заступниця Голови.

На її думку, Парламент та Уряд України повинні усвідомити свою відповідальність за цю ситуацію.

«Маємо проявити лідерство, використати кращий досвід іноземних країн, прийняти комплексні та ефективні рішення для того, щоб наші позиції в цьому рейтингу лише посилювалися, а не погіршувалися. Водночас ми потребуємо активного залучення жінок-послів та консулів до налагодження парламентської дипломатії, яка має значний невикористаний потенціал», - сказала Олена Кондратюк.

Користуючись нагодою, Заступниця Голови Верховної Ради подякувала Міністерству закордонних справ України за підтримку, яка надається під час організації та проведення заходів міжпарламентського співробітництва. Зокрема, Парламентської Асамблеї Україна-Польща, яку вона очолює з української сторони.

Олена Кондратюк також висловила вдячність першій заступниці Міністра закордонних справ України Еміне Джапаровій за допомогу в організації цієї зустрічі і висловила сподівання, що таке спілкування стане регулярним.