У Верховній Раді відбувся круглий стіл: "Конституція України - чвертьвіковий досвід: історія ухвалення, сьогодення та перспективи"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
25 травня 2021, 17:28

 

Круглий стіл проведено Асоціацією народних депутатів України разом з Програмою USAID «РАДА», що виконується Фондом «Східна Європа», Українським Інститутом національної пам’яті та за участі Комітету Верховної Ради України з питань правової політики. Цим засіданням у Верховній Раді відкрито ряд урочистих заходів, присвячених 25-річчю прийняття Конституції України.

У засіданні взяли участь безпосередні учасники ухвалення Конституції України - народні депутати України ІІ-го скликання, науковці та громадські діячі.

Голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін привітав учасників круглого столу. Він зазначив, що «дуже важливо, що зв’язок між народними депутатами попередніх скликань і народними депутатами, які зараз працюють у Верховній Раді, зберігається. У Парламенті завжди раді бачити і чути кожного з вас. Серед присутніх є колеги, які й зараз допомагають у законотворчому процесі. І це дуже важливо задля того, щоб розуміти, що саме вкладалося у відповідні норми Конституції, яку саме ідею закладали народні депутати, які її приймали».

«Ми розуміємо, що Конституція України, якою ми всі пишаємося, має відповідати тим змінам в суспільному житті, які відбуваються в нашій країні. Ми розуміємо, що Конституція має бути документом стабільним. Але це живий документ, який час від часу також потребує вдосконалення для того, щоб відповідати реаліям життя і для того, щоб надавати поштовх розвитку України у майбутньому», - підкреслив Голова Комітету.

Андрій Костін поінформував учасників круглого столу про ті законопроекти про внесення змін до Конституції України, які знаходяться у Комітеті з питань правової політики. За його словами, не всі зміни, які були рекомендовані Комітетом і направлені до Конституційного Суду, були підтримані Конституційним Судом, але у Комітеті «зроблені висновки з цих якщо не помилок, то спроб змінити і вдосконалити Основний Закон». «Комітет ретельно і виважено підходить до відповідних змін», - наголосив Андрій Костін.

Президент Фонду «Східна Європа» Віктор Лях поінформував про роботу очолюваного ним Фонд, який зараз працює над розбудовою українського парламенту. Він нагадав, що ця робота підтримується Агентством США з міжнародної допомоги. За його словами, «США завжди підтримували становлення української незалежності. Вони одними з перших визнали Україну як незалежну державу і привітали з прийняттям Декларації про незалежність».

Віктор Лях подякував учасникам круглого столу від усіх прийдешніх поколінь. «Ви зробили неможливе - заклали підвалини для розбудови нашої держави», - підкреслив він.

Президент Фонду «Східна Європа» зазначив, що він бачить «завданням молодих поколінь, які активно розбудовують Українську державу, говорити про Конституцію, говорити про цю історичну подію з молодими людьми, з тими, хто навчається в школі, хто вчиться або закінчує вуз, з тими, хто вивчає питання права про те, наскільки необхідна є Конституція, наскільки вона є важливим документом для кожного з нас».

Своїми спогадами про час, коли приймалася Конституція, поділився з учасниками круглого столу народний депутат II скликання Володимир Стретович. «Здається це було вчора. Ми були чорняві, молоді, симпатичні, з очима, що світяться. Ми прагнули побудувати красиву, заможну, демократичну, правдиву державу. І вся наша робота з обранням нашого скликання була спрямована на те, що ми дбали, як би не нашкодити, як зробити так, щоб поступово рухатися вперед. Прийняттю нашої Конституції чинився супротив. Робилося все, щоб затягнути час. Але це відбулося в силу історичних обставин, збігів, бажання», - зазначив він.

З доповіддю на тему «Конституція України 1996 року: погляд з 2021 року» виступив народний депутат II скликання Володимир Буткевич.

Про нинішній стан конституційного процесу в Україні доповів народний депутат II скликання Ігор Коліушко.

Учасники засідання у виступах поділилися своїми спогадами про події, активними учасниками яких вони були 25 років тому. Вони також висловили своє бачення, як має розвиватися Конституція, щоб відповідати на всі виклики сьогодення та врахувати всі тенденції конституційного розвитку.