У Верховній Раді відбулася церемонія завершення Програми стажування в Інформаційно-дослідницькому центрі 2020-2021 рр.

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
25 травня 2021, 15:45

25 травня відбулася церемонія завершення Програми стажування в Інформаційно-дослідницькому центрі, яку пройшли сімнадцять студентів, аспірантів, випускників провідних закладів вищої освіти України. Вона тривала упродовж шести місяців - з листопада 2020 року до травня 2021 року.

На початку заходу, в.о. Керівника Апарату Верховної Ради Михайло Теплюк привітав молодь із успішним завершенням Програми стажування.

«Ваша робота є підтвердженням активної соціальної позиції, прагнення до нових знань і вдосконалення. Здобутий досвід буде корисним для вашого професійного зростання та в подальшому - для роботи в Інформаційно-дослідницькому центрі Верховної Ради», - сказав Михайло Теплюк.

Він відзначив, що серед учасників Програми стажування є не лише представники провідних столичних вишів, а й представники навчальних закладів Харкова, Тернополя, Львова, Луцька та інших регіонів.

«Активно про створення дослідницької служби почали говорити в контексті роботи місії Європарламенту на чолі з Президентом Петом Коксом. Зокрема, про посилення експертно-аналітичного, інформаційного забезпечення діяльності Верховної Ради та про необхідність створення дослідницької служби в українському Парламенті. Результатом дискусій стали рекомендації, що містяться в п. 37 заходів щодо посилення інституційної спроможності українського Парламенту та його Апарату», - зазначив Михайло Теплюк.

Народні депутати Олена Мошенець і Антоніна Славицька розповіли про власний досвід співпраці з Інформаційно-дослідницьким центром, а також наголосили на важливості якісної аналітичної інформації для роботи парламентаріїв.

Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях додав, що 50% розроблених матеріалів були використані депутатами в законотворчій роботі у 2020 році.

Керівник інформаційного управління Апарату Верховної Ради Тарас Пастушенко подякував партнерам за постійну співпрацю та за сприяння діяльності Інформаційно-дослідницького центру. За його словами, робота молодих аналітиків посилить законотворчий потенціал Парламенту, адже саме такий центр може бути джерелом повної, неупередженої та достовірної інформації для законотворців.

Також під час заходу презентовано оновлений сайт Інформаційно-дослідницького центру, який зараз працює у тестовому режимі.

Разом з експертами Вестмінстерської фундації за демократію Програма РАДА розробила Стратегію створення Парламентської дослідницької служби як структурного підрозділу Апарату Верховної Ради, яку заплановано обговорити на стратегічних сесіях.

Під час стажування молодь пройшла тренінгові навчання з написання інформаційних матеріалів та з основ публічної політики, основ законодавчого процесу, серію освітніх майстер-класів тощо. Інтерни підготували аналітичні матеріали щодо міжнародного досвіду проведення публічних консультацій, іноземного досвіду функціонування творчих спілок на комітетські слухання «Державна підтримка творчих спілок в Україні: проблеми та шляхи їх вирішення», збереження археологічної спадщини, реалізації державної політики щодо забезпечення мовлення та діяльності інших видів ЗМІ на окупованих територіях (міжнародний досвід) тощо.

Учасників стажування відзначили дипломами. На завершення заходу вони поділилися своїми враженнями та наголосили на важливості здобутого досвіду для подальшої дослідницької роботи.

Довідково:

З 2015 року Європейський інформаційно-дослідницький центр (перейменований у Інформаційно-дослідницький центр) розпочав підготовку інформаційно-аналітичних довідок для Верховної Ради. З 2015 по 2021 рр. Центр розробив 388 інформаційних матеріалів.

У грудні 2019 року перший випуск інтернів налічував 10 осіб; другий (2020 рік) - 19, серед яких 11 інтернів залишились співпрацювати із Центром у якості стипендіатів і продовжують готувати відповіді на запити Верховної Ради. Третій набір інтернів становить 17 молодих фахівців із закладів вищої освіти України.