Прийнято Постанову "Про Звернення Верховної Ради України до Палати представників та Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо активізації зусиль зі зміцнення енергетичної безпеки України та Європи шляхом загального запровадження санкцій щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2""

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 травня 2021, 11:29

Верховна Рада України затвердила Звернення до Палати представників та Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо активізації зусиль зі зміцнення енергетичної безпеки України та Європи шляхом загального запровадження санкцій щодо будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Постановою доручено Голові Верховної Ради України забезпечити невідкладне направлення тексту Звернення до Палати представників та Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки.

У Постанові висловлена стурбованість тим, що представлена 19 травня ц.р. Державним департаментом США доповідь Конгресу США та запропоновані додаткові санкції не передбачають заходів проти ключової компанії учасника «Північного потоку - 2» - «Nord Stream AG».

«Ми переконані, що єдиним довгостроковим механізмом гарантування невикористання Росією «Північного потоку - 2» в якості енергетичної зброї є повне блокування можливості його завершення та введення в експлуатацію», - зазначається у Постанові.

Верховна Рада України закликає Палату представників та Сенат Конгресу Сполучених Штатів Америки використати весь наявний інструментарій, передбачений американським законодавством, для цілковитого і незворотного зупинення будівництва газопроводу в рамках проекту «Північний потік-2» шляхом застосування блокуючих санкцій проти всіх учасників даного російського геополітичного проекту, у тому числі «Nord Stream AG».

Проект Постанови зареєстровано за №5520.