Понад 35 тисяч учнів 7-9 класів та вчителів з усієї України разом із Заступницею Голови Верховної Ради України Оленою Кондратюк взяли участь у Національному уроці «Що таке Парламент та як він впливає на моє життя?»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
20 травня 2021, 16:51

 

У День Вишиванки понад 35 тисяч учнів 7-9 класів та вчителів з усієї України, в тому числі з лінії розмежування, взяли участь у Національному уроці «Що таке Парламент та як він впливає на моє життя?».

Відкриваючи онлайн-урок, Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк відзначила позитивним той факт, що на цю акцію, яка проводиться спільно з Освітнім центром Верховної Ради та проектом ЄС-ПРООН з парламентської реформи, відгукнулося так багато шкільних спільнот з різних куточків України.

За її словами, не всі знають, що таке Верховна Рада як інституція і як саме вона впливає на життя кожного громадянина та усього суспільства, а це, своєю чергою, породжує певну недовіру до Парламенту. Говорячи про законодавчу функцію, Заступниця Голови Верховної Ради навела приклад голосування за нові Закони «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту», які безпосередньо вплинули на весь освітній процес.

«Наприклад, Верховна Рада надала більше прав для учнівського самоврядування, визначивши його чіткі повноваження і права. Зокрема, право учнів через своїх представників брати участь у засіданнях педагогічної ради з усіх питань, що стосуються організації та реалізації освітнього процесу», – підкреслила Олена Кондратюк.

Водночас, за її словами, небагато людей знають про контрольну, правозахисну, установчу, фінансову та представницьку функції Парламенту, а також про функцію реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО. Віцеспікерка розповіла учням, що згідно зі ст. 85 Конституції України, Верховна Рада має загалом 37 основних повноважень, але це далеко не вичерпний перелік.

На її думку, дуже важливо, щоб якомога більше дітей та молоді знали і розуміли, що може робити Парламент як головний орган влади в парламентсько-президентській республіці, які його повноваження та функції. Особливо враховуючи те, що саме Верховна Рада приймала такі визначні документи, як Декларація про суверенітет України, Акт проголошення Незалежності України та Конституція України.

«Зовсім скоро ви вперше отримаєте право голосу і підете голосувати на свої перші в житті парламентські вибори. Там ви будете заповнювати виборчий бюлетень і ставити галочку навпроти однієї з політичних сил, якій вирішите довірити владу. Саме в цей момент ви повинні розуміти, що ця галочка, тобто ваше гарантоване Конституцією право голосу, це є велика сила народовладдя. Бо джерелом усієї влади в країні є народ. Але це також і велика відповідальність кожного з вас за свій особистий вибір. Бо як потім Верховна Рада буде працювати і розпоряджатися власними повноваженнями, в інтересах громадян або ні – залежить саме від вашого вибору», – пояснила Олена Кондратюк.

Вона звернула увагу, що в шкільній програмі на вивчення державного устрою відведено лише дві години, а багато молодих людей взагалі не цікавляться політичним життя.  «Тому ми разом з Освітнім центром Верховної Ради і нашими міжнародними партнерами дуже плідно працюємо над програмою Комплексної парламентської просвіти. Вона покликана змінити цю ситуацію, доступною і зрозумілою мовою розповідати учням і студентам про Верховну Раду», – зазначила Олена Кондратюк.

За її словами, триває робота над тим, щоб надати усю необхідну літературу, методичні матеріали, онлайн-курси, створити сучасний мобільний та інтерактивний додаток. Також планується відкриття екскурсій до Верховної Ради, які відбуватимуться на якісно іншому рівні за допомогою системи онлайн-реєстрації відвідувачів.

«Дуже розраховую на досвід та підтримку наших вчителів і керівництва шкіл. Я впевнена, що свою активну позицію проявить учнівське самоврядування – наші юні колеги, представники і представниці шкільних Парламентів, і всі ви станете найкращими амбасадорами парламентської просвіти», – сказала Олена Кондратюк.

Заступниця Голови підкреслила, що програма Комплексної парламентської просвіти – це складова великого проекту «Відкрита Рада», яким вона опікується.

«Ми хочемо зробити набагато більше – буквально відкрити Верховну Раду для всіх, хто прагне знати, як вона працює і хоче максимально долучатися до наших активностей. Це не просто новий логотип – це цілий комплекс позитивних змін в роботі Парламенту, які ви всі скоро побачите та відчуєте», - сказала Олена Кондратюк.