Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
20 травня 2021, 15:06

 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Головуючий народному депутату Вікторії Сюмар, яка виступила із заявою від двох фракцій. У заяві йшлося про ситуацію, яка склалася з вакцинацією в Україні, зокрема про проведення вакцинації чиновників.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Кіра Рудик. У заяві йшлося про позицію фракції партії «Голос» у питанні призначення нових міністрів в Уряд та вимоги фракції до них.

Головуючий оголосив до розгляду кадрове питання.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доповів подання про призначення Ляшка В.К. Міністром охорони здоров’я України і попросив народних депутатів його підтримати.

Головуючий надав слово для виступу кандидату на посаду Міністра охорони здоров’я Віктору Ляшку. Він зазначив, що пріоритетом для нього у роботі є подолання коронавірусної хвороби.

Віктор Ляшко відповів на запитання народних депутатів.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький доповів рішення Комітету, який 18 травня розглянув подання Прем’єр-міністра про призначення Міністром охорони здоров’я Віктора Ляшка і прийняв рішення рекомендував Верховній Раді підтримати подання.

Представники депутатських фракцій і груп виступили в обговоренні питання.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про призначення Віктора Ляшка Міністром охорони здоров’я.

Народні депутати 262 голосами підтримали пропозицію.

Новопризначений Міністр склав присягу перед Верховною Радою.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доповів подання про призначення Кубракова О.М. Міністром інфраструктури України та попросив народних депутатів його підтримати.

Кандидат на посаду Олександр Кубраков виступив перед народними депутатами, розповів про ключові виклики, які стоять перед галуззю, та про завдання, які він має виконати в разі його призначення.

Олександр Кубраков відповів на запитання народних депутатів.

Голова Комітету з питань транспорту та інфраструктури Юрій Кісєль доповів рішення Комітету, який підтримав подання Прем’єр-міністра і рекомендує Верховній Раді призначити Олександра Кубракова на посаду Міністра інфраструктури.

Представники депутатських фракцій і груп виступили в обговоренні питання.

Вони акцентували на тих проблемах, які існують в галузі, висловили свої пропозиції та підтримку кандидату в їх розв’язанні.

Народні депутати 284 голосами підтримали призначення Олександра Кубракова Міністром інфраструктури.

Новопризначений Міністр склав присягу члена Кабінету Міністрів.

Головуючий оголосив перерву у засіданні.

Голова Верховної Ради України після закінчення перерви повідомив, що зараз готується проект постанови про звернення Верховної Ради України до Палати представників та Сенату Конгресу США 117 скликання щодо активізації зусиль по зміцненню енергетичної безпеки України та Європи шляхом загального запровадження санкцій щодо будівництва газопроводу “Північний потік-2”.

Дмитро Разумков доручив Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва підготувати до розгляду на пленарному засіданні у п’ятницю проект постанови про звернення до Конгресу США щодо санкцій у зв’язку з будівництвом газопроводу “Північний потік-2”.

Головуючий надав слово Прем'єр-міністр України Денису Шмигалю.

Глава Уряду доповів подання про призначення Любченка О.М. Першим віце-прем'єр-міністром України - Міністром економіки України і попросив народних депутатів підтримати подання.

Кандидат на посаду Олексій Любченко виступив із баченням економічного стану країни та розповів про пріоритети у розвитку національної економіки у разі його призначення Міністром. 

Олексій Любченко відповів на запитання народних депутатів.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді призначити Олексія Любченка на посаду Першого віце-прем'єр-міністром - Міністра економіки.

Представники депутатських фракцій і груп виступили в обговоренні. Промовці дали позитивну оцінку роботі Олексія Любченка на посаді Голови Державної податкової служби та висловили підтримку на його призначення на нову посаду.

Головуючий поставив на голосування пропозицію про призначення Олексія Любченка на посаду Першого віце-прем'єр-міністром - Міністра економіки.

293 голосами «за» народні депутати підтримали пропозицію.

Олексій Любченко склав присягу члена Кабінету Міністрів.

Народні депутати 296 голосами «за» направили на доопрацювання проект Закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв'язку України №4066, підтримавши рішення профільного комітету.

Проект Закону про дерадянізацію законодавства України №4284 доповів народний депутат Руслан Стефанчук. Він зазначив, що метою законопроекту є «відрадянщення актів законодавства України, як шляхом внесення відповідних змін до існуючих законів, так і визнанням такими, що не застосовуються на території України деяких нормативно-правових актів(або їх положень) органів державної влади і управління Союзу РСР і Української РСР (Української СРР), які, формально зберігаючи свою чинність, не здійснюють регулюючого впливу, або, навпаки, є такими, що донині регулюють певне коло суспільних відносин, хоча і застосовувана термінологія в них та підходи до предметного врегулювання є застарілими, неактуальними й концептуально несумісними із законодавством України».

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Літвінов доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект №4286 прийнято за основу 264 голосами.

Народні депутати розглянули правки до підготовленого до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права №2689.

За результатами голосування правки, на яких наполягали їх автори, не були підтримані.

Підтримано було поставлену на підтвердження правку №13, якою пропонувалося доповнити Кримінальний кодекс розділом VI1 «Особливості кримінальної відповідальності військових командирів, інших осіб, які фактично діють як військові командири, та інших начальників за окремі злочини підлеглих їм осіб».

Верховна Рада 248 голосами прийняла законопроект №2689 у другому читанні і в цілому.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Анна Скороход.

Народні депутати 297 голосами включили до порядку денного включено проект Закону про внесення змін до статті 215 Податкового кодексу України щодо встановлення знижених ставок акцизного податку на алкогольні напої (пиво) для малих виробників пива №5118.

Проект доповідає народний депутат Дмитро Наталуха. Він зазначив, що проект Закону розроблено з метою встановлення знижених ставок акцизного податку на алкогольні напої (пиво) для малих виробників пива. Зокрема, пропонується внести зміни до підпункту 215.3.1. пункту 215.3. статті 215 Податкового кодексу України, зокрема, змінити схему нарахування ставки акцизного податку на пиво для малих виробників пива відповідно до положень Директиви 92/83/ЄEC, встановивши її в розмірі 1,39 гривень на 1 літр пива.

Голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Ніколаєнко доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу.

284 голосами «за» народні депутати підтримали прийняття законопроекту у першому читанні.

Народний депутат Дмитро Наталуха доповів наступне питання порядку денного - Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" щодо спрощення господарської діяльності з виробництва пива, вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових №5119.

Голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Ніколаєнко доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект №5119 прийнято за основу 290 голосами.

Головуючий закрив пленарне засідання.