Пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
19 травня 2021, 14:16

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Головуючий запросив керівників депутатських фракцій і груп на нараду.

Після закінчення наради Руслан Стефанчук повідомив, що першим питанням є складення присяги народним депутатом.

Він зазначив, що розуміючи всю контраверсійність цього питання і різні речі, які звучали в ефірах, він повідомив керівників депутатських фракцій і груп та народних депутатів, що учора він звернувся до Апарату Верховної Ради України з питанням: чи є якісь юридичні підстави, які заважають Аксьонову Андрію Анатолійовичу сьогодні скласти присягу народного депутата. Він показав офіційну відповідь і зачитав її. Він зазначив, що юридичним підстав для недопущення до розгляду питання у нього немає.

Головуючий повідомив, що 27 квітня 2021 року Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України, обраного на проміжних виборах народного депутата 28 березня 2021 року, в одномандатному виборчому окрузі №50, Аксьонова Андрія Анатолійовича.

Він запросив для складення присяги народного депутата України Аксьонова Андрія Анатолійовича.

Новообраний народний депутат склав присягу, перебуваючи у ложі для гостей, оскільки трибуна була заблокована народними депутатами.

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк виступила із публічним запитом до Голови Служби безпеки України із проханням надати офіційне роз’яснення стосовно можливої наявності у народного депутата Андрія Аксьонова паспорта іншої країни. Вона також пообіцяла поінформувати народних депутатів про отриману відповідь.

Народні депутати виступили із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Соломія Бобровська.

Головуючий нагадав, що учора на пленарному засіданні відбулися виступи авторів проектів постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост".

Він надав слово Голові Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергію Кальченку, який доповів рішення Комітету щодо усіх проектів постанови.

Сергій Кальченко повідомив, що Комітет прийняв рішення запропонувати Верховній Раді визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення цих проектів постанови.

Народні депутати виступили в обговоренні.

Головуючий поставив на голосування 12 проектів постанови за №№4535-П, 4535-П1, 4535-П2, 4535-П3, 4535-П4, 4535-П5, 4535-П6, 4535-П7, 4535-П8, 4535-П9, 4535-П10, 4535-П11.

За результатами голосування усі проекти не набрали голосів для їх прийняття і були відхилені.

Головуючий оголосив до розгляду 12 проектів Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 28.04.2021 р. про прийняття у другому читанні та в цілому як закону проекту Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин за №№2194-П, 2194-П1, 2194-П2, 2194-П3, 2194-П4, 2194-П5, 2194-П6, 2194-П7, 2194-П8, 2194-П9, 2194-П10, 2194-П11.

Проекти доповіли їх автори.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення цих проектів постанови.

Народні депутати взяли участь в обговоренні проектів постанови.

Головуючий поставив на голосування усі проекти постанови.

Народні депутати не підтримали жоден з проектів і вони за результатами голосування відхилені.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви головуючий оголосив до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків №4546.

Законопроект доповідає народний депутат Данило Гетманцев.

Він зазначив, що цей законопроект в інтересах вкладників і банків. Його метою є ефективне проведення заходів щодо виведення банку з ринку, шляхом удосконалення механізмів збереження активів банку, запобігання втрати майна банку, задоволення якомога більшої кількості кредиторів банків, що виводяться з ринку.

Автор звернувся до народних депутатів з проханням підтримати його законопроект, який значно вдосконалить процедуру ліквідації банків.

Голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Іванчук доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Андрій Іванчук також повідомив, що Комітет рекомендує надати доручення Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики доопрацювати зазначений законопроект відповідно до частини 1 статті 116 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" у частині запровадження захисних механізмів щодо збереження активів збанкрутілих банків від наслідків дій щодо виведення активів з цих банків та стимулювання до співпраці з Фондом пов’язаних з банком осіб та інших осіб, які своїми діями або бездіяльністю нанесли банку та його кредиторам шкоду (збитки),  шляхом внесення змін до статей 149 та 152 Цивільного процесуального кодексу України, статей 136 та 138 Господарського процесуального кодексу України (як розширення підстав для забезпечення позовів), а також статті 38 (в частині визнання предметом обтяження майна (активу), отриманого особою за нікчемним правочином) та статті 52 (в частині надання права Фонду звернутись до суду з позовом про накладення арешту на майно (активи) осіб, визначених частиною п’ятою статті 52 Закону, у разі ігнорування ними вимог Фонду) Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Народні депутати взяли участь в обговоренні.

За результатами голосування законопроект №4546 прийнято за основу 235 голосами.

Народні депутати 304 голосами підтримали пропозицію керівника депутатської фракції «Слуга народу» Давида Арахамії не розглядати наступне питання порядку денного – законопроект за №№2713, 2713-1, 2713-2, 2713-3, 2713-д та розглянути проект Закону про внесення змін до Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" для відновлення законних прав і свобод громадян щодо управління власним майном та отримання кредитних послуг №5199.

328 голосами цей законопроект було включено до порядку денного.

Парламентарії прийняли рішення ad hoc про розгляд цього проекту на сьогоднішньому засіданні і прийнятті рішення.

Наступним голосуваннями законопроект №5199 340 голосами прийнято за основу і 341 голосом - в цілому.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо використання майна ліквідованих комунальних закладів середньої освіти у сільській місцевості №5230 доповідає народний депутат Наталія Піпа.

Вона зазначила, що законопроект розроблений з метою закріплення на рівні закону можливості для ОТГ ефективно розпоряджатися майном ліквідованих комунальних навчальних закладів середньої освіти, що знаходяться у сільській місцевості.

Наталія Піпа запропонувала прийняти законопроект, що дозволить на законодавчому рівні закріпити можливості для об’єднаних територіальних громад ефективно розпоряджатися майном ліквідованих комунальних навчальних закладів середньої освіти, що знаходяться у сільській місцевості, зокрема, використовувати для потреб громади та здавати його в оренду.

Голова підкомітету Комітету з питань освіти, науки та інновацій Олена Лис доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №5230 за основу.

Олена Лис також повідомила, що Комітетом отримано експертні висновки на проект від відповідних центральних органів виконавчої влади, зокрема від Міністерства фінансів, Міністерства освіти і науки, Міністерства розвитку громад та територій, які підтримують законопроект з урахуванням уточнень терміну «оренда» в контексті передачі в тимчасове користування майна (у тому числі земель) закладів освіти та терміну «освітні потреби» в частині дотримання принципу правової визначеності, уникнення можливих різнотлумачень і труднощів у практичному застосуванні відповідної норми.

Народні депутати під час обговорення зазначали, що підтримають законопроект у першому читанні за умови його доопрацювання до другого читання.

За результатами голосування законопроект №5230 прийнято за основу 285 голосами «за».

Народні депутати внесли зміни до порядку денного засідання і розпочали розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя №5068.

Законопроект доповів Заступник Міністра юстиції Олександр Банчук. Він зазначив, що метою законопроекту є удосконалення порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя для практичної реалізації принципу верховенства права, забезпечення відповідності кандидатів на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності, підвищення інституційної спроможності Вищої ради правосуддя, підвищення рівня суспільної довіри до органів суддівського врядування зокрема та судової влади загалом.

Голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №5068 за основу.

За результатами голосування законопроект №5068 245 голосами прийнято за основу.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Петро Порошенко. У заяві йшлося про створення ТСК по так званій справі «вагнерівців».

Він заявив, що монобільшість понад рік перешкоджає створенню такої комісії, не надаючи своїх представників до її складу.

Петро Порошенко закликав народних депутатів об’єднатися і підтримати створення цієї комісії.

Головуючий оголосив до розгляду проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих протиправних дій посадових осіб, що могли призвести до уникнення кримінальної відповідальності членами "приватної військової компанії Вагнера" та нанесення шкоди національним інтересам України №4105.

Проект Постанови доповів її автор народний депутат Роман Костенко. Він зазначив, що метою створення ТСК є повна та неупереджена перевірка оприлюднених у засобах масової інформації фактів щодо можливих протиправних дій посадових осіб, що могли призвести до уникнення кримінальної відповідальності членами «приватної військової компанії Вагнера» та нанесення шкоди національним інтересам України.

Проект Постанови передбачає утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих протиправних дій посадових осіб, що могли призвести до уникнення кримінальної відповідальності членами «приватної військової компанії Вагнера» та нанесення шкоди національним інтересам України.

Також проектом Постанови визначається склад цієї Тимчасової слідчої комісії, її завдання, термін роботи та термін заслуховування її звіту про виконану роботу.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді визначитися щодо проекту Постанови (реєстр. №4105) шляхом голосування з урахуванням зауважень Комітету.

Народні депутати взяли участь в обговоренні проекту постанови.

За результатами голосування проект Постанови №4105 набрав 97 голосів і не був прийнятий.

Народні депутати розглянули ще один проект постанови про утворення ТСК.

Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, що сприяли порушенню державного суверенітету та територіальної цілісності і несли загрозу національним інтересам та безпеці України №5243 доповів народний депутат Давид Арахамія.

Головним завданням Тимчасової слідчої комісії є вивчення та розслідування фактів щодо можливого надання представниками державної влади України та іншими особами державі-агресору допомоги в протиправній діяльності проти України, а також виявлення та попередження загроз суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній економічній чи інформаційній безпеці України.

Метою є встановлення фактів щодо можливих протиправних дій представників державної влади України, спрямованих на співпрацю з державою-агресором та іншу антиукраїнську діяльність.

Давид Арахамія зазначив, що прийняття цього проекту Постанови забезпечить здійснення розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, спрямованих на співпрацю з державою-агресором, задля підриву суверенітету, територіальної цілісності, обороноздатності, державної економічної чи інформаційної безпеки України в період збройного конфлікту. Наслідками прийняття проекту Постанови Верховної Ради України буде виявлення та попередження загроз національним інтересам та безпеці України.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови з урахуванням зауважень Комітету та пропозиції щодо уточненої редакції проекту Постанови (реєстр. №5243) і прийняти рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.

Народні депутати 252 голосами «за» підтримали проект Постанови №5243.

Головуючий закрив пленарне засідання.