Потрібно повернути до Регламенту Верховної Ради норми щодо забезпечення діяльності парламентської опозиції, - Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
17 травня 2021, 16:17

 

Без забезпечення ефективної діяльності парламентської меншості та її внутрішньої контрольної функції, без гарантування та реалізації прав опозиції на законотворення – неможливо в повній мірі забезпечити ефективну роботу парламенту та відновити довіру до Верховної Ради України як інституції.

На цьому під час Погоджувальної ради депутатських фракцій та груп наголосила Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

«Як віцеспікерка від опозиції, я змушена констатувати, що у нас не відбулося змін на краще в питаннях внесення до порядку денного Верховної Ради законопроектів від опозиційних фракцій. Актуальні, важливі та соціально-орієнтовані законодавчі ініціативи парламентської меншості, на жаль, не виносяться до зали», - підкреслила вона.

Олена Кондратюк закликала не забувати, що Верховна Рада – це представницький орган всього українського народу, а фракції меншості також представляють відчутну частину нашого суспільства в Парламенті. На її переконання, якісно змінити цю ситуацію можна лише на законодавчому рівні.

«З різних об’єктивних та суб’єктивних причин ми відійшли від концепції ухвалення окремого закону про опозицію, оскільки більшість та меншість не дійшли спільної думки з приводу такого законопроєкту. Натомість ми вирішили повернутися до норм Регламенту Верховної Ради в частині опозиційної діяльності, які вже діяли 10 років тому», - повідомила Заступниця Голови.

На її переконання, інституціоналізація опозиції також є одним з ключових індикаторів успішності парламентської реформи та практичного втілення рекомендацій місії Європарламенту на чолі з екс-президентом Європарламенту Петом Коксом.

«Очікую, що ці зміни до Регламенту будуть незабаром прийняті. Текст відповідного законопроєкту вже погоджений з керівництвом Верховної Ради і направлений для ознайомлення всім представникам фракцій та депутатських груп. Деякі фракції вже дали свої рекомендації. Я би дуже хотіла, щоб ми якнайшвидше проголосували ці зміни», - поінформувала Олена Кондратюк.