Засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 травня 2021, 12:16

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, відкриваючи засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп), нагадав, що вчора в Україні відзначався День пам’яті жертв політичних репресій.

На його пропозицію учасники засідання хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх тих, хто загинув від репресій.

Голова Верховної Ради розповів про офіційний візит в Україну Спікера Сеймасу Литовської Республіки Вікторії Чмілітє-Нільсен.

«Ми маємо достатньо якісні, гарні стосунки протягом вже багатьох років з нашими балтійськими колегами і, в першу чергу, в Литвою. І цей візит також це підтвердив», - сказав Дмитро Разумков.

Він поінформував, що, окрім робочих зустрічей у Києві, відбулася спільна поїздка у Херсонську область, де спікери відвідали КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» на адміністративній межі з тимчасово окупованою територією Криму.

Очільник Парламенту наголосив, що ми постійно відчуваємо підтримку з боку і Литви, і інших балтійських держав, однак «і на теренах України, і за її межами ми повинні робити все, щоб ці пункти пропуску стали музеєм».

Дмитро Разумков нагадав, що 11 травня відбулося засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради і розповів про його результати.

Він зауважив, що однією з найбільш ефективних реформ, які впроваджуються в Україні, – це реформа децентралізації, однак для її завершення необхідно прийняти відповідні зміни до Конституції. Голова Верховної Ради наголосив, що цей законопроект має бути збалансованим і задовольняти всіх, або майже всіх народних депутатів, оскільки має набрати 300 голосів.

Дмитро Разумков також підкреслив, що центральна і місцева влада несуть спільну відповідальність перед людьми і закликав всіх «об’єднати зусилля для того, щоб в ці непрості часи, в яких сьогодні ми перебуваємо, виправдати ту довіру, яку дало нам суспільство».

Голова Верховної Ради поінформував, що на цьому тижні планується щонайменше одне позачергове засідання. Перше позачергове засідання ініційоване фракцією політичної партії "Слуга народу" для розгляду заяв про відставку міністрів економіки і інфраструктури, а також подання Прем’єр-міністра про звільнення Міністра охорони здоров’я.

Він повідомив, що видано підписні листи і, якщо необхідна кількість підписів буде зібрана, то засідання відбудеться о 16.00 у вівторок.

Очільник Парламенту розповів про свою робочу поїздку до Міжнародного дитячого табору “Артек”, що на Київщині. Він поінформував, що на наступному тижні у таборі планується провести виїзне засідання профільного Комітету і заслухати дітей про їхнє бачення майбутнього країни.

Також Дмитро Разумков доручив провести спільне засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів і Комітету з питань освіти, науки та інновацій для вирішення проблемних питань діяльності “Артеку”. «Ми повинні продемонструвати, що на вільній території нашої держави все те добре, що знаходилось і знаходиться в українському Криму, буде працювати», - наголосив він.

Голова Верховної Ради поінформував про візит Голови Саейму Латвійської Республіки Інари Мурнієце, який розпочався на цьому тижні.

Дмитро Разумков зауважив, що спостерігається позитивна динаміка спаду захворювання на COVID-19, однак, закликав не розслаблятися і об’єднати зусилля для боротьби з цим підступним захворюванням. Спікер виступив з пропозицією заслухати Прем’єр-міністра з даного питання під час "години запитань до Уряду".

На засіданні виступила Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк. Вона поінформувала, що сьогодні починається відлік 100 днів до 30-ї річниці Незалежності України і висловила сподівання, що цей період сприятиме якісній роботі Парламенту і ухваленню відповідальних рішень.

Олена Кондратюк наголосила на необхідності заслуховування Верховної Радою звітів міністрів під час розгляду питання про їх звільнення. «Кожен з них має звітувати про свою роботу, пояснити, що вдалося, а що ні. І громадяни України мають розуміти мотиви і причини звільнення», - підкреслила вона.

Також Заступник Голови Верховної Ради звернула увагу, що Уряд більше року працює без затвердженої Парламентом річної програми діяльності і закликала подати таку програму до Верховної Ради.

Олена Кондратюк поінформувала про участь разом із Головою Верховної Ради у Міжнародній конференції «Парламентський контроль у ХХІ сторіччі», де, зокрема, «обговорювалась важливість законодавчого закріплення прав опозиції як інструменту демократичного контролю меншості за діяльністю більшості та Уряду». Вона висловилася за якнайшвидше внесення відповідного законопроекту до сесійної зали.

Виступили очільники депутатських фракцій і груп.

Головуючий надав слово головам парламентських комітетів.

Дмитро Разумков закрив засідання і побажав плідної роботи.