Опозиція повинна отримати реальні інструменти контролю за діяльністю парламентської більшості та Кабінету Міністрів, - віцеспікерка Олена Кондратюк

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
14 травня 2021, 18:50

 

Парламентський контроль є другою з найважливіших функцій Верховної Ради після законодавчої, яка потребує подальшого посилення на інституційному рівні. Про це під час Міжнародної конференції «Парламентський контроль у ХХІ сторіччі» говорила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Вона звернула увагу, що про Верховну Раду зазвичай говорять як про законодавчий орган, водночас, законотворчість - це далеко не всі функції Верховної Ради, особливо в парламентсько-президентській республіці.

«Місія Парламенту - також здійснювати постійний контроль за діяльністю Кабінету Міністрів. Це ще одна, друга за важливістю функція Верховної Ради, яка безпосередньо записана у 113 статті Конституції України. Тобто Кабінет Міністрів України відповідальний перед Президентом України і Верховною Радою, але підконтрольний і підзвітний виключно Верховній Раді», - підкреслила Олена Кондратюк.

Вона зазначила, що іноді, на жаль, відбувається імітація парламентського контролю і є питання щодо його дієвості.

Проте Верховна Рада України рухається у правильному напрямку щодо забезпечення більш ефективної реалізації парламентського контролю.

«Ви знаєте, що було ухвалено закон №4131, який усуває різні колізії, уточнює та врегульовує порядок розгляду звітів, доповідей, іншої інформації від Уряду та інших органів влади. Цей закон був ініційований та підтриманий керівництвом Верховної Ради та лідерами усіх парламентськими фракцій. Голосування відбулося Конституційною більшістю голосів. Це говорить про консенсус і спільне бачення необхідності зміцнення Верховної Ради як інституції та інструментарію парламентського контролю», - наголосила Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради також відзначила, що цим законом значно посилено дієвість парламентських слухань, запроваджено чіткі строки та перелік законопроєктів, які мають надаватися на розгляд за результатами виконання рекомендацій парламентських слухань.

«Проте в демократичних європейських країнах є ще одна складова парламентського контролю. Це внутрішній контроль, який здійснюється опозицією за діяльністю влади. Власне, основне призначення парламентської меншості полягає в контролі як за діяльністю Уряду, так і за роботою самої більшості всередині парламенту», - наголосила Олена Кондратюк.

На її переконання, статус і права опозиції мають бути закріплені та гарантовані на законодавчому рівні. Окрім того, меншість повинна отримати реальні інструменти для парламентського контролю.

«Щонайменше отримати можливість делегувати свого представника на посаду голови Рахункової Палати України. За опозицією має бути закріплено керівництво в бюджетному, регламентному комітетах Верховної Ради, а також в комітетах з питань захисту свободи слова та боротьби з корупцією. Це європейський стандарт діяльності парламентської меншості в розвинутій демократичний країні», - переконана Заступниця Голови Верховної Ради.

Без наділення опозиції дієвими і додатковими інструментами парламентського контролю за Урядом та більшістю, які притаманні виключно меншості, не можна говорити про 100% ефективність парламентського контролю, як такого, вважає Олена Кондратюк.