У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано Закон щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 травня 2021, 18:00

У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №20 від 14 травня 2021 року опубліковано ряд законів, прийнятих під час п’ятої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

Зокрема, опубліковано текст Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки», яким збільшуються штрафи за недотримання норм та вимог пожежної безпеки.

Закон набув чинності 4 березня 2021 року.

Також у віснику міститься Закон «Про внесення змін до статті 471 Закону України  «Про зайнятість населення» щодо надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину та/або надзвичайної ситуації, встановлених Кабінетом Міністрів України», який набув чинності 4 березня 2021 року.

Законом передбачено можливість надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину не лише у період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України COVID-19, а й у випадку встановлення подібних обмежень у зв’язку з іншими захворюваннями та/або надзвичайними ситуаціями у майбутньому та надати право Кабінету Міністрів України визначати порядок надання допомоги по частковому безробіттю, її розмір, строки надання, а також порядок повернення коштів, спрямованих на фінансування такої допомоги.

Опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання дистанційної, надомної роботи та роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу», який унормовує такі види (форми) роботи, як дистанційна та надомна. Закон набув чинності 27 лютого 2021 року.

Законом «Про внесення змін до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати», встановлюється перелік грошових доходів громадян, за порушення строків виплати яких проводиться компенсація, яка доповнюється сумою індексації; уточнюється, які саме доплати та інші виплати входять до пенсії як виду доходу, втрата частини якого компенсується; актуалізується перелік фондів загальнодержавного обов’язкового соціального страхування України, кошти яких використовуються для виплати компенсації. Закон набув чинності 26 лютого 2021 року.

Також у «Відомостях Верховної Ради України» від 14 травня мітяться ряд ратифікаційних законів.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».