Результати діяльності комітетів Верховної Ради у 2020 році обговорено під час онлайн-презентації моніторингового звіту

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 травня 2021, 16:04

13 травня відбулася онлайн-презентація моніторингового звіту «Діяльність Комітетів Верховної Ради України 2020: результативність та взаємодія зі стейкхолдерами».

Відкриваючи захід, представник Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Едгар Мейсон зазначив, що ефективність Парламенту залежить від ефективності комітетів. Представлені результати моніторингу дають можливість підвищити їх ефективність і посилити співпрацю із зацікавленими сторонами.

Тринадцять рейтингів комітетів і основні результати моніторингу представила голова аналітичного центру Інститут законодавчих ідей Тетяна Хутор. На її думку, ці результати допоможуть покращити діяльність комітетів на основі даних і провести самооцінку своєї діяльності. Також експерти презентували модель типового комітету.

Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе порушила проблему законодавчого спаму.

«Комітет з питань інтеграції України до ЄС є одним із найбільш завантажених. Він має розглядати всі законодавчі акти, які реєструються у Верховній Раді. За даними Центру демократії та верховенства права, депутати українського Парламенту ініціюють у 25 разів більше законодавчих актів, ніж депутати Парламенту Великої Британії, у 300 разів більше, ніж у Норвегії чи Швейцарії. Наразі у Верховній Раді IX скликання зареєстровано 5500 нормативно-правових актів, з них понад 3500 - це законопроекти», - зазначила Голова Комітету. За її словами, за період четвертої сесії на роботу в комітетах було виділено 50 днів. За цей час до Комітету з питань інтеграції України до ЄС надійшла тисяча законопроектів.

Іванна Климпуш-Цинцадзе додала, що аналіз законопроектів - не єдина функція Комітету. Він також виконує контролюючу функцію - здійснює моніторинг виконання Угоди про асоціацію у різних сферах, дотримання зобов’язань Україною в рамках Ради Європи та СОТ.

Про кращі практики задля ефективної діяльності розповіли керівники секретаріатів Комітету з питань аграрної та земельної політики; Комітету з питань молоді і спорту,  Комітету з питань правоохоронної діяльності.

Керівник секретаріату Комітету з питань правоохоронної діяльності Богдан Драп’ятий поділився досвідом планування та звітування в секретаріаті та нововведеннями. Зокрема, у план роботи Комітету прописані законодавчі ініціативи, які передбачено Планом законопроектних робіт на відповідний рік, також розроблено графік роботи підкомітетів.

Один з кращих показників залучення стейкхолдерів має Комітет з питань молоді і спорту. Керівник його секретаріату Віра Скалозуб зауважила, що активну участь у робочих групах з розробки законопроектів про патріотичне виховання молоді, молодіжну політику брали представники громадських організацій.

 Для моніторингу пpoаналiзoванo понад три тисячі докyментiв, пов’язаниx iз дiяльнicтю комiтетiв Верховної Ради; понад 550 вiдповiдей cтейкxолдерiв (предcтавникiв наyковиx ycтанов, громадcькиx і мiжнародниx органiзацiй, органiв мicцевого cамоврядyвання), отриманиx в резyльтатi опитyвання; 50 вiдповiдей yчаcникiв глибинного інтерв’ю, cеред якиx предcтавники cтейкxолдерiв, голови комiтетiв Парламенту та їх cекретарiатiв.

 

Довідково:

Аналітичне дослідження підготовлено командою Інституту законодавчих ідей в межах проекту «Парламентські комітети та стейкхолдери: моніторинг взаємодії» за підтримки Програми USAID РАДА, яка виконується Фондом Східна Європа.