Відбулася урочиста церемонія вручення дипломів стипендіатів Верховної Ради України для молодих учених-докторів наук

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 травня 2021, 12:39

14 травня, напередодні Дня науки, у Парламенті відбулося урочисте вручення дипломів стипендіатів Верховної Ради України за 2020 рік.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков привітав зі святом і вручив дипломи тридцятьом молодим ученим – докторам наук. Він подякував науковцям за роботу та підкреслив її важливість для конкурентоспроможності держави. «В історії цієї стипендії ми вперше вручаємо дипломи. Хоча стипендія існує з 2008 року, її формат суттєво змінився. Цьогоріч був найбільший конкурс на одне місце - 3 особи. На це вплинуло і суттєве збільшення премії - п’ять прожиткових мінімумів на місяць», - сказав Голова Парламенту.

За його словами, Верховна Рада та профільний Комітет будуть і надалі робити все можливе, щоб ці цифри зростали, а науковці обирали саме українську науку.

Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Cергій Бабак акцентував на необхідності зв’язку науки та практики.

«Надзвичайно важливо впроваджувати результати наукової роботи. На жаль, майже втрачено зв’язок науки з промисловістю. Тому наше завдання його відновити», - сказав Сергій Бабак.

За його словами, роботи, що подані на конкурс, дуже актуальні. Зокрема, це дослідження про ринок електроенергії під час об’єднання з енергосистемами Європейського Союзу, захист інформаційних даних в критичній інформаційній інфраструктурі, податкове стимулювання в умовах децентралізації тощо.

«Впевнений, ці дослідження мають бути цікавими для міністерств. Комітет готовий сприяти із впровадженням результатів наукових досліджень і налагодження зв’язку з органами державної влади, аби вони не залишалися на папері, а були реалізовані в життя», - зауважив Сергій Бабак.

Також Голова Комітету поінформував про можливість залучення грантів на наукові дослідження через Національний фонд досліджень України.


Довідково:

Щороку на конкурсних засадах призначаються 30 іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук із щомісячною виплатою кожної у розмірі п’яти прожиткових мінімумів. Вік науковців на весь час отримання Стипендії не може бути більшим 40 років.