Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо платіжних послуг

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 травня 2021, 16:00

Комітет з питань правоохоронної діяльності 12 травня у режимі відеоконференції розглянув у першому читані проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України (щодо платіжних послуг)» (№ 4365).

Одна із авторів законопроекту народний депутат Ольга Василевська-Смаглюк повідомила, що даний законопроект доповнює законопроект «Про платіжні послуги» (№4364), який зараз готується до другого читання Комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики.

Законопроектом пропонується привести термінологію КУПАП у відповідність до майбутнього закону «Про платіжні послуги». Також пропонується запровадити диференціацію відповідальності за незаконне надання платіжних послуг у зв’язку із розподілом послуг на: платіжні, обмежені платіжні та технологічні.

Проектом пропонується встановити відповідальність за неавторизоване заняття діяльністю на платіжному ринку і наділити Національну поліцію повноваженнями складати протоколи про такі адміністративні порушення.

Окрім того, пропонується посилити кримінальну відповідальність за незаконні дії з платіжними інструкціями, платіжними інструментами і засобами доступу до банківських та платіжних рахунків, електронних гаманців та встановити таку відповідальність за здійснення операцій з електронними грошима особами, які не пройшли авторизацію відповідно до законодавства.

Голова профільного підкомітету Олександр Дануца повідомив, що більшість зауважень до проекту стосуються термінології і можуть бути враховані під час підготовки до другого читання.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у першому читанні за основу.