Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді прийняти за основу доопрацьований проект Закону «Про державний екологічний контроль»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 травня 2021, 14:34

Засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування відбулося 12 травня у режимі відеоконференції.

Комітет розглянув проект Закону «Про державний екологічний контроль» (№3091, доопрацьований), спрямований на врегулювання суспільних відносини, що виникають у зв’язку із здійсненням державного екологічного контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства.

Так, у проекті визначаються правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного екологічного контролю, повноваження органів державного екологічного контролю, а також встановлюється відповідальність суб’єктів господарювання за порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів.

У Законопроектом пропонується: впровадити нові поняття “державний екологічний контроль” і “інформаційно-телекомунікаційна система заходів державного екологічного контролю”; об’єднати контролюючі функції ключових діючих на сьогодні державних органів у сфері охорони довкілля та його компонентів в один орган державного екологічного контролю, що діє на центральному та регіональному рівнях; розширити заходи державного екологічного контролю; покращити порядок планування здійснення державного екологічного контролю.

Під час обговорення зазначалось, що у доопрацьованому законопроекті враховано частину зауважень і пропозицій Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради, викладені у висновку до попереднього варіанту проекту. Водночас, були висловлені нові зауваження Головним управлінням, центральними органами виконавчої влади і громадськими організаціями.

Як зауважив один із авторів законопроекту Олександр Маріковський: «Команда, яка розробляла законопроект, ставила за мету не посилення Державної екологічної інспекції, а модернізацію інспекційного органу. Тобто, цим законопроектом ми ліквідовуємо Державну екологічну інспекцію і створюємо нову інспекцію з новими конкурсами, прозорими механізмами». «Цей законопроект є реформою державного екологічного контролю», - підсумував він.

Усі виступаючі наголошували на надзвичайній важливості прийняття законопроекту, водночас висловлювались за його доопрацювання до другого читання.

Зокрема, обговорювались питання недопуску інспекторів для перевірки підприємств, сплати судового збору екологічними інспекціями, тиску на бізнес, стимулювання дотримання природоохоронного законодавства, відповідальності посадових осіб органів державного екологічного контролю.

Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко наголосив на необхідності об’єднатись і запровадити реформу. «Система екологічного контролю в такому вигляді, як вона є зараз, існувати не може, оскільки є, з одного боку, недієвою, а з іншого – надмірним навантаженням на бізнес», - сказав він.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у першому читанні за основу.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності» (№4167, доопрацьований).

У проекті пропонується визначити правові та організаційні засади щодо запобігання, зменшення та контролю забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності, шляхом запровадження інтегрованого довкільного дозволу, визначення порядку його отримання, підстав у відмові його видачі, внесення змін до інтегрованого довкільного дозволу тощо.

На його думку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради, у доопрацьованому законопроекті враховано частину раніше висловлених зауважень, водночас, структура проекту не забезпечує цілісного завершеного правового регулювання відповідних суспільних відносин, послідовного логічного викладення нормативного матеріалу.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський наголосив, що даний законопроект є одним із найбільш євроінтеграційних у сфері захисту довкілля. «Законопроект дозволить великим промисловим підприємствам отримати нові прозорі відносини з державою», - сказав він. Зокрема, це - отримання одного дозволу замість трьох, на основі з тих технічних характеристик, які будуть заявлені виробником обладнання і в електронному вигляді.

Представник Ради національної безпеки і оборони зазначив, що Рада підтримує гармонізацію українського законодавства з європейським, однак вважає, що законопроект у пропонованій редакції становить загрозу для економічної безпеки України і несе значні негативні соціальні та економічні наслідки. Він висловив ряд зауважень до проекту, зокрема, щодо визначення «значних забруднень», етапності його впровадження, впливу на бізнес.

Народні депутати наголосили на важливості стимулювання модернізації підприємств, яка закладена у законопроекті.

Свої зауваження до доопрацьованого законопроекту висловили також громадські організації, зокрема щодо необхідності диференційованого підходу до галузей.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у першому читанні за основу.

Також Комітет заслухав інформацію щодо складної екологічної ситуації на Домбровському кар’єрі, що розташований у місті Калуш Івано-Франківської області.

Як поінформував Міністр захисту довкілля та природних ресурсів, створено міжвідомчу робочу групу з розгляду даного питання.

Народні депутати доручили голові Комітету звернутися з листом до Міністерства з пропозиціями щодо персонального складу міжвідомчої комісії для вирішення питання нормалізації ситуації у Калуському гірничо-промисловому районі та місця проведення її засідання.