Дмитро Разумков: Реакція партнерів України, зокрема Литви, допомогла стабілізувати ситуацію на кордоні нашої держави

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
12 травня 2021, 14:01

 

Своєчасна реакція партнерів України, зокрема Литви, допомогла стабілізувати ситуацію вздовж українського кордону під час нещодавньої ескалації. Про це заявив Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час зустрічі зі Спікером Сеймасу Литовської Республіки Вікторією Чмілітє-Нільсен.

«За останній час ми спостерігали нагнітання ситуації на сході України, збільшення кількості російських військ на кордоні з нашою державою. Підтримка міжнародних партнерів, зокрема і Литви, в цьому питанні була дуже важливою», – сказав Дмитро Разумков. 

Водночас Голова українського Парламенту зазначив, що це ще не є завершенням війни і необхідно бути готовими до будь-якого розвитку подій. «Але коли ти відчуваєш плече друга, держави, яка завжди поряд з тобою, це допомагає і надає натхнення в боротьбі за ті ідеали, які є в нас», – додав Дмитро Разумков.

Голова Верховної Ради відзначив, що між Україною та Литвою вже багато років зберігаються міцні дружні відносини. 

Він подякував за підтримку України з боку Литви щодо територіальної цілісності та невизнання анексії Криму не лише на двосторонньому рівні та у міжпарламентських відносинах, але й на міжнародних майданчиках.

Також він подякував за створення в Сеймасі Литви платформи з деокупації Криму, ухвалення резолюції у грудні 2020 року, в якій висловлюється підтримка Україні, а також підготовку Міжнародної конференції з питань реформ в Україні, яка запланована на 7-8 липня 2021 року у Вільнюсі.

«Це і є результатом нашої спільної роботи. Я впевнений, надалі вона буде тільки розвиватися», – підкреслив Голова Верховної Ради.

Під час зустрічі сторони обговорили питання щодо протидії російській агресії і небезпеку завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2». «Відсутність «Північного потоку-2» стримує Російську Федерацію від посилення агресивних дій на території нашої держави. Тому що сьогодні єдиним, головним механізмом постачання газу до Європейського Союзу є український газопровід», – сказав Дмитро Разумков. Він наголосив, що Україна є надійним транзитером газу, і зазначив, що «Північний потік-2» розглядається Російською Федерацією як політичний, а не економічний проект з метою подальшого тиску як на Україну, так і на ЄС.

Під час зустрічі було також обговорено питання щодо європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Спікер Сеймасу Литовської Республіки Вікторія Чмілітє-Нільсен запевнила, що Литва підтримує цей курс. Крім того, вона наголосила на твердій підтримці територіальної цілісності та суверенітету України.

На зустрічі були присутні  Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко та Співголова групи з міжпарламентських зв'язків з Литовською Республікою Юлія Овчинникова.