Огляд головних тем «Голосу України» від 12 травня

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 травня 2021, 09:53

Сьогодні у «Голосі України»:

Реформа децентралізації триває і зростає відповідальність

Інспектори отримали вироки за вбивство

Між парламентом і місцевою владою має бути постійна та ефективна співпраця

Найголовніший пріоритет - це сильна й боєздатна армія

Дмитро Разумков: "Історію треба вчити, а не підлаштовувати під політичне сьогодення"

Роздуми до зауваження: консенсус чи конфлікт?

 

Реформа децентралізації триває і зростає відповідальність

Учора під головуванням Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова в парламенті відбулося засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування. Захід було скликано через нагальну потребу виробити узгоджені законодавчі пропозиції щодо регулювання умов для фінансової самостійності бюджетів місцевого самоврядування та спроможності територіальних громад. Участь у заході взяли Перший заступник та заступниця Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук та Олена Кондратюк, народні депутати, представники уряду, Офісу Президента, асоціацій органів місцевого самоврядування та представників місцевої влади з усієї країни. (читайте у «Голосі України» на 1-2 стор. >>> article/345804).

Інспектори отримали вироки за вбивство

10 травня суд у Португалії засудив трьох інспекторів міграційної служби до ув'язнення строком від 7 до 9 років за вбивство українця Ігоря Гоменюка. Суд визнав, що інспектори міграційної служби били Ігоря Гоменюка ногами та кийками, зламали йому ребра, при цьому закували українця у кайданки. Завдані тяжкі тілесні ушкодження призвели до смерті чоловіка. Окрім того, Португалія торік виплатила сім'ї загиблого українця відшкодування - 700 тисяч євро. Нагадаємо також, що ця трагедія викликала резонанс не тільки в Україні, а й у Португалії. Зокрема, було розформовано державний орган - Службу у справах іноземців та кордонів, у якій працювали засуджені інспектори. (читайте у «Голосі України» на 1, 5 стор. >>> article/345795).

Між парламентом і місцевою владою має бути постійна та ефективна співпраця

Верховна Рада та місцеві органи влади повинні розвивати професійні відносини, щоб допомогти громадянам пройти випробування, пов’язані з економічною кризою, війною на сході України та пандемією COVID-19. Про це заявив Голова парламенту Дмитро Разумков в ефірі телеканалу «Україна». (читайте у «Голосі України» на 2 стор. >>> article/345805).

Найголовніший пріоритет - це сильна й боєздатна армія

Як держава дбає про безпеку сьогодні та якою вона буде за декілька років, якими є та мають стати Збройні Сили України, Національна гвардія, Служба безпеки України, Національна поліція, Державна прикордонна служба, які заходи вживаються задля забезпечення інформаційної безпеки держави, розвитку оборонно-промислового комплексу та які кроки необхідно здійснити для отримання Україною членства в НАТО? Ці теми обговорювалися під час першого дня Всеукраїнського форуму "Україна 30. Безпека країни". (читайте у «Голосі України» на 2 стор. >>> article/345806).

Дмитро Разумков: "Історію треба вчити, а не підлаштовувати під політичне сьогодення"

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков вшанував пам'ять загиблих у зв'язку з 76-ю річницею Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В урочистій церемонії покладання квітів до пам'ятника на могилі Невідомого Солдата також узяли участь Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук та голови парламентських комітетів. (читайте у «Голосі України» на 3 стор. >>> article/345807).

Роздуми до зауваження: консенсус чи конфлікт?

Нещодавно Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зауважив на необхідності привести у відповідність до мовного закону гімн Одеси, яким рішенням Одеської міської ради затверджено «Пісню про Одесу» з оперети Дунаєвського «Біла акація», і це змусило мене у черговий раз замислитися про ситуацію, що склалася сьогодні в Україні навколо мовного питання. (читайте у «Голосі України» на 4 стор. >>> article/345771).

Повний випуск «Голосу України» від 12.05.2021 на сайті http://www.golos.com.ua