Руслан Стефанчук: Консультативна рада з питань місцевого самоврядування повинна формувати дієві рішення

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
11 травня 2021, 20:40

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування наголосив на важливості формувати рішення, спрямовані на зміцнення фінансової спроможності територіальних громад, а також здійснювати моніторинг за ефективністю цих рішень.

«Надзвичайно важливо, щоб Консультативна рада з питань місцевого самоврядування виконувала своє основне завдання — формувала дієві рішення. Свого часу Генрі Луїс Менкен говорив, що «на будь-яке складне питання є всім зрозуміле, просте й неправильне рішення». Однак я закликаю всіх шукати правильні рішення. Хоч і складні, але ті, що вирішують ситуацію. Наступні наші проєкти повинні формуватися за певною логікою. Це має бути не просто визначення каталогу проблем, а й окреслення шляхів їх розв’язання та очікуваних результатів, прийняття необхідних державних рішень не тільки від парламенту, а й від Кабінету Міністрів України, Офісу Президента; і моніторинг, чи досягло це рішення своєї мети чи ні», — наголосив Руслан Стефанчук.

Перший віцеспікер Парламенту України звернув увагу на те, що при Президентові України діє Конгрес місцевих та регіональних влад. Його робота зосереджена на підготовці Муніципального кодексу України.

«70% проблем, які обговорюємо в межах засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування, могли б лягти в основу Муніципального кодексу України. Це й питання розвитку регіонів, посилення їхньої фінансової спроможності та інші», — підкреслив політик.

Руслан Стефанчук закликав учасників засідання до максимальної консолідації зусиль для завершення реформи децентралізації, а також запропонував долучитися до напрацювання законопроєкту про місцевий референдум.

«Законопроєкт про місцевий референдум розроблений в стінах Верховної Ради України та був виставлений на всеукраїнське обговорення. На превеликий жаль, мало хто з присутніх представників органів місцевого самоврядування надав свої пропозиції. Прошу ознайомитися з текстом законопроєкту та активно долучатися до роботи», — висловив прохання Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Джерело: Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України