Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо утворення пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
05 травня 2021, 15:48

Комітет з питань екологічної політики та природокористування розглянув проект Закону «Про внесення зміни до статті 62 Кодексу цивільного захисту України щодо утворення пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони» (№5254).

Законопроект спрямований на унормування питання створення пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони, які запобігатимуть виникненню пожеж, організовуватимуть їх гасіння та проводитимуть аварійно-рятувальні роботи в сільській місцевості.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити проект до порядку денного та за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

Комітет розглянув законопроект «Про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України» (№5235) та прийняв рішення рекомендувати Верховні Раді його відхилити.

Законопроектом пропонується доповнити Кодекс цивільного захисту новою статтею, передбачивши проведення моніторингу та аналізу стану річок, річкових басейнів та річкових систем з метою запобігання повеням та затопленням на річках України.

У висновку Комітету зазначається, що зміст положень законопроекту суперечить нормам Водного кодексу, а також проект має внутрішні неузгодження.

Народні депутати розглянули законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за порушення законодавства у галузі бджільництва та щодо охорони, захисту, збереження бджіл» (№ 5328).

Проектом Закону передбачено посилення відповідальності за порушення правил поводження із пестицидами і агрохімікатами, токсичними хімічними речовинами і за порушення вимог законодавства у галузі бджільництва. Також пропонується усунути невідповідності, у тому числі термінологічні, між кодексами і проектом Закону «Про розвиток галузі бджільництва, охорону, захист та збереження бджіл».

Комітет пропонує Комітету з питань правоохоронної діяльності, визначеному головним з опрацювання законопроекту, рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу з урахуванням зауважень Комітету.

Окрім того, члени Комітету вирішили розглянути на своєму наступному засіданні законопроекти «Про розвиток галузі бджільництва, охорону, захист та збереження бджіл» (№5274) та «Про розвиток бджільництва та захист бджіл» (№5274-1), у яких розглядаються подібні питання.

За результатами розгляду законопроектів «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження відповідальності за недотримання вимог Закону України "Про стратегічну екологічну оцінку" (№5160), «Про захист рослин» (№4600) і «Про внесення змін до Закону України "Про пестициди і агрохімікати" щодо вдосконалення вимог до маркування пестицидів і агрохімікатів" (№5237), Комітет підтримав прийняття їх за основу і направив головним комітетам свої зауваження.

Розглянувши законопроекти «Про внесення змін до статті 5 Закону України "Про порядок прийняття рішень про розміщення, проектування, будівництво ядерних установок і об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення" щодо змін у переліку додатків до проекту закону про розміщення, проектування та будівництво ядерної установки або об'єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення» (№5146) та альтернативний №5146-1, Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг направити їх на доопрацювання, оскільки законопроекти не відповідають зобов’язанням України за Конвенцією про ядерну безпеку, Об'єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами, а також Конвенцією про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Конвенція Еспо).

Комітет розглянув законопроект «Про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" щодо звільнення від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при першій державній реєстрації деяких транспортних засобів спеціального та спеціалізованого призначення» (№5209) і альтернативні до нього №5209-1 та №5209-2.

Народні депутати вирішили запропонувати Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів самостійно визначитись щодо рішення по цим законопроектам із урахуванням зауважень Комітету, зокрема щодо відповідності ввезених в Україну транспортних засобів екологічним нормам не нижче рівня "ЄВРО-6", а також звільнення від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при набутті права власності на легкові автомобілі особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Розглянувши законопроект «Про страхування» (№5315), Комітет ухвалив рішення рекомендувати головному Комітету направити його на доопрацювання з огляду на недосконалість та створення дискреційних повноважень для центральних органів виконавчої влади, а також суттєві зауваження МОЗ, Мін'юсту, Мінфіну та Держфінмоніторингу.

Також народні депутати рекомендують головному Комітету направити на доопрацювання законопроект «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо скасування інституту права постійного користування земельними ділянками» (№5385).

Законопроектом не враховано питання недопущення відчуження земельних ділянок водного фонду, зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, суб’єктами прав оперативного управління та господарського відання щодо цих земельних ділянок; необхідності врегулювання питань недопущення відчуження у визначених випадках не лише земельних ділянок, але і прав на них, оскільки ці поняття Земельним кодексом розмежовані. Зазначене стосується, зокрема, земельних ділянок природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення.

Члени Комітету вирішили взяти до відома інформацію щодо звітів про хід і результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів, а також про хід виконання загальнодержавних програм у 2020 році та проінформувати Комітет з питань економічного розвитку, Комітет з питань бюджету та Кабінет Міністрів для врахування в подальшій роботі зауважень та пропозицій Комітету.

Засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування відбулося 28 квітня.