Комітет з питань прав людини рекомендує прийняти у другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до Закону про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб щодо звільнення ВПО від негативних наслідків невиконання грошових зобов’язань (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
05 травня 2021, 14:00

Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин розглянув на засіданні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо звільнення внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання грошових зобов’язань, № 2329.

Метою цього законопроекту є звільнення осіб, які втратили місце проживання та отримання доходу, від негативних наслідків невиконання ними грошових зобов’язань; визнання державою конфлікту на сході України та тимчасової окупації АР Крим обставинами, що виключають відповідальність постраждалих від цього осіб, без необхідності доводити це у судовому порядку; усунення прогалин та неузгодженостей в чинній системі нормативно-правового забезпечення захисту прав таких осіб, що призводить до різного застосування правових норм судами.

За результатами обговорення було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді за наслідками розгляду прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Учасники засідання також розглянули проект Закону про запобігання та протидію антисемітизму в Україні, № 5109. Проект має на меті протидію та запобігання антисемітизму, його проявам в Україні. Законопроектом дається визначення антисемітизму, вказуються його основні прояви, встановлюється заборона антисемітизму, його проявів. Також законопроектом встановлюються види відповідальності за порушення законодавства про антисемітизм.

Члени Комітету рекомендували Верховній Раді за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

У висновках наданих головним комітетам рекомендовано:

проект Закону про внесення змін до Державної програми авіаційної безпеки цивільної авіації, № 4110, поданий Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу;

проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо основ соціального захисту заручників та інших осіб, потерпілих від терористичного акту, № 4579, за наслідками розгляду у першому читанні повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Також на засіданні народні депутати Україні заслухали Міністра юстиції України Дениса Малюську з питань, віднесених до предметів відання Комітету, та Голову Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Олену Богдан про результати роботи Державної служби України з етнополітики та свободи совісті за 2020-й рік у сфері етнополітики.

У засіданні взяли участь: народні депутати Д. Лубінець, М. Ткаченко, Р. Горбенко, Н. Яковлєва, Ю. Бойко, М. Джемілєв, К. Касай, О. Копиленко, О. Кузнєцов, С. Мандзій, В. Медведчук, Т. Тарасенко, А. Чийгоз, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Л. Денісова, представники органів державної влади, громадськості та правозахисники.