Комітет з питань свободи слова підтримав законопроект про запобігання та протидію антисемітизму в Україні

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
05 травня 2021, 12:42

Комітет з питань свободи слова на своєму засіданні розглянув проект Закону «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні» (№ 5109), а також пов’язаний з ним законопроект «Про внесення змін до статі 161 Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України "Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні" (№ 5110).

Законопроектом №5109 дається визначення антисемітизму, вказуються його основні прояви, встановлюється заборона антисемітизму, його проявів, встановлюються види відповідальності за порушення законодавства про антисемітизм.

Один із авторів законопроектів народний депутат Максим Бужанський підкреслив, що через відсутність визначення даного явища «часто стається так, що не тільки є відверті прояви антисемітизму, які залишаються без реакції правоохоронних органів, а буває навпаки, коли немає ніякого антисемітизму, а хтось спекулює і таким чином привертає увагу, намагається отримати на цьому політичний капітал. Тому це питання потрібно врегулювати».

Автор зазначив, що пропоноване у проекті визначення базується на робочому визначенні антисемітизму, затвердженому Міжнародним Альянсом Пам'яті Голокосту (IHRA) і рекомендованому Європейським Парламентом для використання у країнах-членах ЄС.

Законопроектом №5110 передбачається внесення змін до статті 161 Кримінального кодексу України в частині встановлення кримінальної відповідальності за прояви антисемітизму.

Комітет ухвалив рішення запропонувати Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин і Комітету з питань правоохоронної діяльності, визначеним головними з опрацювання даних законопроектів, рекомендувати Верховній Раді прийняти обидва законопроекти у першому читанні.

Члени Комітету розглянули звернення голови Комісії з журналістської етики Андрія Куликова щодо можливого тиску на членів Комісії, на свободу висловлювань, а також щодо незаконної видачі прес-карт та зловживань статусом журналіста.

Андрій Куликов розповів, що особи, які незаконно отримали журналістські посвідчення, можуть отримувати право на носіння травматичної зброї, чинити тиск на волевиявлення громадян, перешкоджати роботі виборчих дільничних комісій під час підрахунку голосів, роботі установ, вводити громадськість в оману публікаціями.

На його думку: «Поки у країні не врегульованим залишається поняття хто є журналістом або журналісткою і немає єдиної системи прес-карти, доти є можливість зловживання званням і професією журналістів».

Голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич запропонував внести до Верховної Ради законопроект, яким «уточнити, виходячи з реалій, відповідні статті Кримінального кодексу щодо підробки і зловживання статусом журналіста». Також він запропонував внести зміни до чинного Закону «Про інформацію», запровадивши стандарт посвідчення журналіста і доручивши Кабінету Міністрів розробити і затвердити такий стандарт.

«Ми можемо уніфікувати процес отримання посвідчення, водночас, залишивши відповідальність за їх видачу за суб’єктами журналістської діяльності», - сказав Нестор Шуфрич додавши, що це, на його думку, ускладнить можливість підробки.

Народні депутати підтримали пропозиції голови Комітету.

Комітет також прийняв рішення звернутися до Міністра внутрішніх справ щодо кримінального провадження, порушеного у січні 2021 року проти Комісії з журналістської етики та її голови Андрія Куликова за заявою головного редактора ІА “Журналісти проти корупції” та керівника ГС “Національна спілка незалежних журналістів України” Сергія Кота за ст. 171 (перешкоджання професійній діяльності журналістів), ст. 206 (протидія законній господарській діяльності) та ст. 355 (примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань) Кримінального кодексу. Зокрема, народні депутати висловлюють сумнів щодо наявності складу злочину, оскільки Андрій Куликов виконував свої обов’язки як голова Комісії з журналістської етики.

Народні депутати затвердили розклад засідань Комітету з питань свободи слова на травень 2021 року. Заплановано одне засідання - у середу, 19 травня.