Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект щодо врегулювання окремих питань соціального захисту медичних працівників, постраждалих від COVID-19

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
30 квітня 2021, 13:58

28 квітня відбулося засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, на якому було розглянуто проект Закону «Про внесення змін до статті 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо врегулювання окремих питань соціального захисту медичних працівників, постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№ 5415).

Законопроект спрямований на забезпечення страхових виплат медичним працівникам у разі встановлення групи інвалідності внаслідок захворювання коронавірусною хворобою (COVID-19) протягом одного року з дня захворювання.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому як Закон.

Народні депутати заслухали в порядку контролю питання про стан виконання рішення Комітету «Про поліпшення організації надання медичної допомоги хворим на COVID-19, а також посилення протиепідемічних заходів для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 серед населення Одеської області», ухвалене 8 квітня 2021 року, щодо забезпечення належної роботи Одеського обласного центру нефрології та діалізу, використання за призначенням у повному обсязі запланованого ліжкового фонду для надання допомоги хворим на COVID-19 в Одеській клінічній лікарні на залізничному транспорті, а також оснащення її відповідно до потреби медичним киснем, лікарськими засобами, витратними матеріалами, засобами індивідуального захисту для персоналу і дезінфікуючими засобами.

На засіданні також було обговорено питання про включення до тарифу на медичні послуги з надання медичної допомоги за програмою медичних гарантій витрат на витратні матеріали, а також визначення в тарифах на медичні послуги питомої ваги витрат на оплату праці.

Комітет вирішив рекомендувати Міністерству охорони здоров’я спільно з Національною службою здоров’я та Міністерством фінансів опрацювати шляхи вирішення цього питання.

Крім того, було прийнято рішення утворити при Комітеті робочу групу для напрацювання законодавчих  ініціатив з питань реформування пенітенціарної медицини. Її очолила голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями Лада Булах.