Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендує Верховній Раді відхилити проект постанови про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на припинення бездіяльності органів виконавчої влади у сфері протидії поширенню COVID-19

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
27 квітня 2021, 11:25

Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування на своєму засіданні 27 квітня розглянув проект Постанови Верховної Ради «Про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на припинення бездіяльності органів виконавчої влади у сфері протидії поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та забезпечення неухильного виконання рішень Верховної Ради України, прийнятих у цій сфері» (№5299).

Проектом, зокрема, пропонується:

- визначити пріоритети державної політики у сфері охорони здоров’я на 2021 рік;

- визнати неналежним та незадовільним стан виконання Постанови Верховної Ради «Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз» (№ 937-IX);

- відповідальність за фактичний зрив масової вакцинації населення покласти на Кабінет Міністрів та Міністерство охорони здоров’я України;

- звернутися до Президента України із пропозицією невідкладно скликати засідання Ради національної безпеки і оборони з метою обговорення ситуації, що склалася в Україні у зв’язку зі стрімкими темпами поширення пандемії коронавірусної хвороби;

- дати ряд доручень Кабінету Міністрів щодо забезпечення протидії поширенню COVID-19.

Члени Комітету заслухали Міністра охорони здоров’я Максим Степанов щодо стану галузі та заходів, які вживаються для протидії поширенню коронавірусної хвороби в Україні, зокрема проведення вакцинації населення.

Максим Степанов, зокрема, зазначив: «Темпи вакцинації нас не задовольняють, але це пов’язано виключно з поставками вакцин із затримкою по підписаним і проплаченим контрактам». За його словами, тільки за такими контрактами, станом на сьогоднішній день, в Україну мало надійти більше чотирьох мільйонів вакцин, без урахування ініціативи «Ковакс».

Згідно з останніми даними, за словами Міністра: «По «Коваксу» до кінця травня Україна має отримати 1,4 мільйона вакцин. По Sinovac – до 30 квітня ми повинні отримати 500 тисяч доз вакцин і один мільйон - протягом травня. За прямим контрактом з компанією Pfizer ми повинні отримати в травні до 500 тисяч доз вакцин і по CoviShield – ще не менше 900 тисяч доз вакцин до 20 травня».

Під час обговорення зазначалось, що проектом Постанови пропонується дати оцінку діям Уряду, не заслухавши звіт про виконання Постанови Верховної Ради №937-ІХ.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді відхилити проект Постанови №5299.

Також члени Комітету підтримали пропозицію звернутися до Голови Верховної Ради та усіх депутатських фракцій і груп з проханням ініціювати розгляд звіту Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля про стан забезпечення Кабінетом Міністрів виконання Постанови Верховної Ради «Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз» (№ 937-IX) під час проведення найближчих Годин запитань до Уряду.