Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування схвалив Рекомендації круглого столу: "Нова редакція Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" через призму Європейської хартії місцевого самоврядування"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 квітня 2021, 16:27

 

Комітет на своєму засіданні 14 квітня розглянув та схвалив Рекомендації круглого столу на тему: «Нова редакція Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» через призму Європейської хартії місцевого самоврядування», що відбувся у форматі відеоконференції 1 березня 2021 року.

У заході взяли участь народні депутати, представники Міністерства розвитку громад і територій, Центральної виборчої комісії, органів місцевого самоврядування та асоціацій органів місцевого самоврядування, експерти та науковці.

Як констатували учасники круглого столу, з початку реформи децентралізації влади в Україні у 2014 році було ухвалено низку законів та підзаконних актів, які дозволили завершити процес об’єднання територіальних громад та сформувати територіальну основу місцевого самоврядування на базовому рівні, посилити його фінансову та організаційну спроможність, можливості для більш якісного надання адміністративних послуг, міжмуніципальної співпраці, широкого впровадження проектів розвитку. Водночас, із прийняттям і реалізацією Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» було сформовано також і територіальну основу реформи децентралізації влади на субрегіональному рівні. Результатом успішного здійснення зазначеного комплексу заходів стало проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року в умовах оновленого адміністративно-територіального устрою.

В контексті подальшого впровадження реформи децентралізації було наголошено на необхідності нової редакції Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», однак її  напрацювання має відбуватися паралельно з підготовкою змін до Конституції України - ці процеси повинні бути взаємообумовленими і не гальмувати один одного. Водночас, необхідно привести чинний Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» у відповідність до змін у законодавстві, що вже відбулись в рамках реалізації реформи децентралізації влади в Україні.

Серед дискусійних питань, відображених у Рекомендаціях, було уточнення власних та делегованих повноважень органів місцевого самоврядування, їх розмежування між собою та між рівнями місцевого самоврядування, проблематика формування реєстру актів органів місцевого самоврядування; процедур ухвалення рішень місцевими радами - більшістю від загального складу ради чи більшістю від присутніх депутатів при наявності кворуму, визначення термінів та понять, що використовуються у законопроекті тощо.

Своє бачення наступних кроків у формування нормативної основи реформи децентралізації влади висловили всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування, які першочергово пропонують зосередитися на доопрацюванні чинного Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та підготовці до другого читання нової редакції Закону про місцеві державні адміністрації (реєстр. №4298).

За підсумками обговорення учасники круглого столу прийняли низку конкретних рекомендацій на адресу Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, його постійно діючої Робочої групи з питань впровадження реформи децентралізації влади в Україні та всеукраїнським асоціаціям органів місцевого самоврядування.