Найбільш значущим для країн Східного Партнерства є питання безпеки і посилення політичного діалогу - теми пленарного засідання 9-ї сесії ПА ЄВРОНЕСТ

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
20 квітня 2021, 18:16

 

У вівторок, 20 квітня ц.р. відбулось пленарне засідання дев’ятої сесії Парламентської Асамблеї ЄВРОНЕСТ під головуванням спів-президентів ПА Євронест Андріуса Кубіліуса та Маки Ботчорішвілі.

Андріус Кубіліус зазначив, що проведення 9-ї сесії Парламентської Асамблеї є актуальним через значну кількість подій у країнах Східного Партнерства. Мака Ботчорішвілі підкреслила, що найбільш значущим для країн Східного Партнерства є питання безпеки та наголосила, що необхідно відкрити новий горизонт співпраці та посилити політичний діалог, щоб відреагувати на індивідуальні потреби кожної країни.

Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зазначив, що ПА ЄВРОНЕСТ є унікальною платформою для ефективного обміну думками, вироблення спільного плану дій на майбутнє, а також вона може стати майданчиком для координації дій з метою боротьби зі спільними викликами, такими як пандемія COVID-19, її наслідки та безпекові питання. Дмитро Разумков подякував європейським партнерам за сталу підтримку України та підкреслив, що важливо не дозволити Росії надалі дестабілізувати ситуацію в регіоні. Голова Парламенту підтвердив відданість України європейським цінностям та наголосив на проєвропейському векторі держави.

Президент Європейського Парламенту Девід Сассолі, відкриваючи захід, зазначив, що Східне Партнерство посилює міцні зв’язки між державами та сприяє поширенню спільних цінностей, поваги до верховенства права та зміцненню демократії, адже саме такі цінності є запорукою політичного, соціального та економічного розвитку. Президент Європейського Парламенту наголосив на необхідності спільної відданості та солідарності країн для боротьби з викликами, що постають перед ними. Девід Сассолі закликав держави робити все можливе, щоб підтримувати мир за допомогою дипломатії та діалогу, і висловив занепокоєння щодо нарощування російських військ на кордоні з Україною. Він наголосив, що Росія повинна дотримуватися міжнародних принципів,  зупинити провокації і зробити крок назад.

З вітальними словами також виступили спікери парламентів Словенії, Португалії, Вірменії, Грузії, а також  Комісар з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї, в.о. керуючого директора Європейської Комісії від імені Високого Представника з питань закордонних справ та політики безпеки/Віце-президента Люк Девін.

«Українська делегація сподівається, що ПА ЄВРОНЕСТ і далі продовжуватиме засуджувати агресивну політику Росії щодо її сусідніх країн -  України, Грузії та Молдови», - наголосив Голова постійної делегації Верховної Ради України в ПА ЄВРОНЕСТ Іван Крулько.

Керівник делегації зазначив, що вже восьмий рік триває російська військова агресія на території України та окупація Криму і Донбасу, внаслідок чого 14 тисяч людей загинуло, 24 тисячі поранено, а понад 4 мільйони потребують гуманітарної допомоги. Іван Крулько підкреслив, що не зважаючи на зусилля України перезавантажити Мінський переговорний процес, Росія активно блокує діяльність Тристоронньої контактної групи та зустрічі в «Нормандському форматі». Натомість Росія посилює свою військову присутність та розміщує 28 батальйонів тактичних військ уздовж кордону з Україною та на території тимчасово окупованого Криму.

Іван Крулько висловив сподівання, що проект резолюції ПА ЄВРОНЕСТ з рекомендаціями Саміту Східного Партнерства стосовно нових перспектив європейської інтеграції у довгостроковій стратегії ЄС щодо країн Східного Партнерства буде схвалено.

У ході пленарного засідання дев’ятої сесії Парламентської Асамблеї ЄВРОНЕСТ також відбулися дебати на тему: «Відновлення та перспективи демократизації Східного Партнерства після COVID-19» та презентації схвалених резолюцій з питань посилення демократичних процесів, енергетичної незалежності, охорони здоров’я та якості життя, синергії між освітою та економікою ЄС та країн Східного Партнерства.