Питання безпеки є важливим як для ЄС, так і для країн регіону Східного партнерства, - Дмитро Разумков

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
20 квітня 2021, 14:11


Важливим викликом як для ЄС, так і для країн регіону Східного партнерства залишається питання безпеки. Про це сказав Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час відкриття 9-ої Пленарної сесії Парламентської Асамблеї Євронест.

“Для нас, громадян України, питання безпеки за останні 7 років набуло неабиякого значення. Сьогодні Україна як ніхто розуміє, що означає захищати свою землю, своїх людей, свою державу”, - зауважив Голова Парламенту. Він додав, що зараз відбувається загострення ситуації на сході нашої держави та біля її кордонів. І така політика проти своїх сусідів є тим фактором, який має об’єднувати всі країни Східного партнерства і ЄС.

За словами Голови Парламенту, наразі важливо не дозволити Росії надалі дестабілізувати ситуацію в регіоні. “Ми маємо продовжувати надавати належну оцінку агресивним діям, засуджувати їх, а також підтверджувати нашу спільну відданість європейським цінностям”, - відзначив він та подякував за багаторічну підтримку нашої держави.

Голова Верховної Ради підкреслив, що Євронест є унікальною платформою співробітництва в рамках Східного партнерства і саме завдяки участі  парламентаріїв та громадянського суспільства наші  країни  зможуть  досягнути успіху на шляху до демократії, збереження сталого розвитку та економічного процвітання і розвитку держав в рамках міжнародного права. “Майже десять років тому, у травні 2011 року відбулось перше інавгураційне засідання Асамблеї Євронест. За цей час в регіоні Східного партнерства відбулось багато змін. Це означає, що настали часи подивитися на результати досягнення визначених цілей та пріоритетів, адаптувати їх до нових реалій”, - наголосив він.

Дмитро Разумков також зауважив, що незабаром має відбутися черговий - Шостий Саміт Східного партнерства. “Я сподіваюся, що цей Саміт не лише підіб’є підсумки досягнень країн-партнерів у відносинах з ЄС та визначить нові стратегічні цілі, але й підтвердить європейські прагнення тих держав, ціллю яких є членство в Європейському Союзі”, - підкреслив він. Дмитро Разумков подякував Європейському Союзу за фінансову підтримку та допомогу  Україні у боротьбі з COVID-19 та відзначив, що Україна також не стояла осторонь і приєдналась до боротьби з пандемією, зокрема, надавала свої літаки для перевезення медичного обладнання та допомоги країнам ЄС. “Пандемія COVID-19 торкнулася кожного і змусила нас всіх вчитися жити у нових  реаліях. Впевнений, що наша зустріч – гарна нагода обмінятися думками щодо подальших кроків виходу з поточної ситуації та вироблення спільного плану дій на майбутнє”, - сказав він.