Позачергове пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 квітня 2021, 20:15

 

Для участі у позачерговому засіданні зареєструвалося 195 народних депутатів.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив позачергове пленарне засідання.

Головуючий повідомив, що позачергове засідання проводиться у зв'язку з вимогою 155 народних депутатів.

Головуючий поінформував про питання, які пропонується розглянути на позачерговому засіданні.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Павло Бакунець. У заяві представників міжфракційного об'єднання "Україна 603,7" йшлося про ескалацію на кордонах України з боку Росії та прийняття Верховною Радою у цьому зв’язку необхідність законодавчих актів.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Соломія Бобровська. У заяві йшлося про «реальну загрозу, яка може відбутися у дуже скорому часі».

Народний депутат закликала: «щоб кожен, починаючи від Президента, РНБО, уряду нас всіх зібрали, пояснили, довели до відома для того, щоб ми не сиділи на "пороховій бочці" новин, частина з яких транслюється "п'ятою колоною" Російської Федерації і повністю дезінформацією в медіа. Давайте разом готуватися, це не про політику, це про реальну загрозу, яка може відбутися у дуже скорому часі. Я прошу звернути на це увагу, довести до Президента і, все ж таки, дочекатися, який у нас конкретний план дій».

Народні депутати приступили до розгляду питань.

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, №4651, доповів Міністр юстиції Денис Малюська.

Законопроект спрямований на удосконалення положень законодавства, якими встановлена відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, задля їх ефективної практичної реалізації.

Голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександр Бакумов доповів про основні норми законодавства, якими запроваджується кримінальна відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Олександр Бакумов доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати після обговорення за скороченою процедурою 283 голосами підтримали законопроект №4651 за основу.

Доопрацьований проект Закону про конституційну процедуру №4533 доповіла заступник Голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря. Доповідачка повідомила, що цей законопроект схвально оцінила Венеційська комісія. У проекті враховані її зауваження та пропозиції, висловлені у висновку від 22 березня 2021 року. З їх урахування законопроектом пропонується шляхом прийняття окремого закону визначити порядок здійснення  Конституційним Судом України своїх повноважень під час розгляду справ конституційної юрисдикції, підстави і порядок звернення до нього, процедуру розгляду ним справ, постановлення і виконання його рішень, надання висновків тощо.

Ольга Совгиря доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Під час обговорення народні депутати зазначали, що не всі зауваження і пропозиції Венеційської комісії враховані у законопроекті і його потрібно доопрацьовувати.

Представники депутатських фракцій висловили різні позиції щодо проекту.

238 голосами законопроект про конституційну процедуру прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо виконаних постанов №5058 доповів народний депутат Павло Фролов.

Доповідач зазначив, що на сьогодні на автодорогах України діє автоматичний режим притягнення до відповідальності, згідно якого запис окремих видів правопорушень проводиться "стаціонарними" комплексами, та режим фотозйомки (відеозапису), який передбачає фіксацію порушень правил зупинки, стоянки та паркування "в ручному режимі" поліцейськими або інспекторами з паркування.

Для порушників, які сплачують штраф у перші 10 днів діє 50% скидка. Тому абсолютна більшість автолюбителів у перші дні після порушення виконують винесені постанови та оплачують штрафи в особистому кабінеті водія ГСЦ МВС.

Водночас, згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення оригінал постанови про притягнення до адміністративної відповідальності незалежно від погашення штрафу обов’язково надсилається на поштову адресу власника або належного користувача (водія) транспортного засобу.

Таким чином, автолюбителі після оплати штрафу та виконання відповідної постанови через деякий час отримують цю саму постанову знову. У постанові не зазначається про те, що штраф по ній вже оплачено, а тому деякі громадяни отримують додатковий стрес і оплачують її ще раз. Це також додає роботи поліцейським та уповноваженим від міст України інспекторам з паркування, які витрачають неабиякі фінансові та трудові ресурси на друк та відправку оригіналу постанови.

Народний депутат запропонував у цьому зв’язку скасувати необхідність надсилання на поштову адресу порушника виконаних постанов про адмін.правопорушення, за якими вже сплачений штраф.

Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №5058 за основу.

Народні депутати під час обговорення підтримали законопроект.

За результатами голосування законопроект №5058 прийнято за основу 318 голосами зі скороченням строків підготовки наполовину до другого читання.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про індустріальні парки" щодо спрощення створення та стимулювання діяльності індустріальних парків, №4416 доповів народний депутат Сергій Лабазюк. Він зазначив, що законопроект спрямований на стимулювання розвитку виробничих галузей економіки через перезапуск механізму створення та функціонування індустріальних парків.

За словами доповідача, наявний механізм залучення учасників індустріальних парків, закладений у Законі України «Про індустріальні парки» показав себе нежиттєздатним. Запровадження додаткових посередників між ініціаторами створення парків та учасниками на практиці не забезпечило належну організацію.

Сергій Лабазюк запропонував прийняттям цього законопроекту забезпечити прямий зв'язок між ініціаторами створення індустріальних парків та потенційними учасниками, зокрема дати право останнім вносити пропозиції та напрацювання щодо концепції індустріальних парків. Такий підхід дозволить не лише заощадити час та ресурси, а й безпосередньо інтегрувати економічні запити бізнесу на практиці.

Альтернативний проект №4416-1 доповів народний депутат Дмитро Наталуха.

Метою законопроекту є сприяння залученню прямих інвестицій у створення нових виробництв через механізм індустріальних парків задля перетворення їх на рушійну силу економічного та промислового розвитку шляхом запровадження низки інвестиційних стимулів, що відповідають сучасним світовим тенденціям та підвищать конкурентоспроможність вітчизняних індустріальних парків.

Заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти за основу альтернативний законопроект №4416-1, а основний №4416 - відхилити.

260-ма голосами «за» народні депутати підтримали прийняття за основу законопроекту №4416-1.

Народні депутати розглядають до підготовленого до другого читання проекту Закону про внесення змін до додатків № 3 та № 4 Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо забезпечення діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства України №5197-2.

За результатами голосування законопроект прийнято у другому читанні і в цілому 275 голосами «за».

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству 3774 доповів голова підкомітету Комітету з питань правової політики Ігор Фріс.

Законопроектом передбачається запровадження низки антирейдерських заходів та встановлення дієвих запобіжників з метою запобігання протиправному захопленню підприємств та незаконному заволодінню нерухомим майном.

Ігор Фріс доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу з урахуванням пропозицій Комітету.

311 голосами законопроект №3774 прийнято за основу зі скороченням наполовину строків подання пропозицій.

За основу 305 голосами прийнято проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг окремим категоріям громадян України, що звертаються за вчиненням консульських дій №4539.

Народні депутати розглянули правки до підготовленого до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі №3364-1-д.

Верховна Рада 296 голосами прийняла законопроект у другому читанні та в цілому.

До порядку денного було включено та 300 голосами «за» прийнято за основу проект Закону про внесення доповнень до Закону України "Про запобігання корупції" (щодо удосконалення окремих аспектів декларування) №5173.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост, №4535.

Ряд правок було поставлено на підтвердження і за результатами голосування підтримано.

За результатами голосування законопроект прийнято у другому читанні та в цілому 239 голосами.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України "Про державні нагороди України" №5327.

Законопроект доповів перший заступник Міністра освіти і науки Микола Кизим.

Він зазначив, що проектом акта пропонується внести зміни до частини другої статті 11 Закону України «Про державні нагороди України», які стосуються перейменування Державної премії України в галузі науки і техніки в Національну премію імені Бориса Патона, а також приведення термінів у відповідність до законів України «Про повну загальну середню освіту», «Про професійну (професійно-технічну) освіту» та «Про вищу освіту».

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко доповів рішення Комітету за основу та в цілому з урахуванням пропозицій Комітету.

Народні депутати під час обговорення підтримали законопроект.

За результатами голосування проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України "Про державні нагороди України", №5327, 270 голосами прийнято за основу і 271 голосом - в цілому.

Проект Закону про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні доповів заступник Голови Комітету з питань цифрової трансформації, №4303 Єгор Чернєв.

Законопроект спрямований на стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні шляхом створення сприятливих умов для ведення інноваційного бізнесу, залучення інвестицій, розбудови цифрової інфраструктури та залучення талановитих фахівців. В подальшому за рахунок розвитку та впровадження новітніх технологій очікується зростання інших наукоємних сфер економіки, що матиме позитивний вплив на українську економіку в цілому.

Проектом передбачається запровадження низки заходів щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні.

Єгор Чернєв повідомив, що Комітет рекомендує прийняти доопрацьований законопроект за основу.

227 голосами народні депутати підтримали законопроект за основу.

У другому читанні та в цілому 269 голосами прийнято проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною, №3695.

Після розгляду правок, на підтвердження яких наполягали автори, 235 голосами у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об'єктом оподаткування якими є транспортні засоби, №4643-д.

237 голосами «за» у другому читанні та в цілому прийнято проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України, №4644-д.

Головуючий закрив позачергове засідання.