Дмитро Разумков: Для нас важлива постійна підтримка Литви, Латвії та Естонії в умовах ескалації ситуації на сході України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
15 квітня 2021, 15:26

 

Міністр закордонних справ Латвійської Республіки Едгарс Рінкевичс, Міністр закордонних  справ Литовської Республіки Габріелюс Ландбергіс та Міністр закордонних справ Естонії Єва-Марія Лійметс засвідчили підтримку  територіальної цілісності та суверенітету України в умовах агресії на сході країни, а також її європейських та євроатлантичних прагнень.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков підкреслив, що Україна вдячна Литві, Латвії та Естонії за постійну підтримку нашої держави в умовах триваючої агресії.

“Ви добре знаєте ситуацію, яка розвивається на кордонах нашої держави. Для нас важлива спільна позиція на міжнародних майданчиках, зокрема, ПАРЄ і Балтік плюс. Так само важливою є єдина позиція щодо санкційного тиску на Російську Федерацію”, - відзначив Голова Парламенту України. Він додав, що Україна вдячна партнерам, які продовжують висловлювати сталу підтримку нашій державі.

Голова Верховної Ради висловив вдячність країнам Балтії за суттєву  гуманітарну, фінансову та технічну допомогу, яку вони надають Україні, та відзначив програми, в рамках яких відбувалася реабілітація поранених в зоні конфлікту українських військовослужбовців. “Я розумію, що сьогодні проекти частково призупинені, оскільки ми всі перебуваємо в умовах ковіду, але впевнений, що незабаром зможемо їх далі впроваджувати”, - зауважив Дмитро Разумков.

Крім того, сторони обговорили прагнення України до  Європейського Союзу та НАТО. За словами Голови Парламенту, для нашої держави це не лише спільне бачення сьогодення, а й позиція, яка закріплена в Конституції. “Це той вибір, який зробив український народ ще в 2013-2014 році і фактично це той вибір, за який ми продовжуємо сплачувати велику ціну, тому що майже щодня ми отримуємо сумні звістки з фронту”, - зазначив він.

У ході зустрічі також обговорювалося питання щодо продовження впровадження реформ в Україні. Голова Верховної Ради відзначив, що реформи у нашій державі відбуваються не так швидко, як би хотілося, і це зумовлено різними факторами, зокрема, і пандемією коронавірусу та загостренням ситуації на сході країни. 

Окремо сторони обговорили питання щодо будівництва Північного потоку-2. Як відзначив Голова  Парламенту, Україна є і залишається надійним транзитером, однак Північний потік-2 для РФ це не економічний проект, а політичний. “Україна і Балтійські країни розуміють та мають спільну позицію щодо цього питання, причому не лише на двосторонньому рівні, а і на різних міжнародних майданчиках, на яких ми є єдиним голосом у цьому плані”, - резюмував Дмитро Разумков.